Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Byt lösenord på dina smarta apparater"

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 18:07.
Markus Lintula
Bildtext Markus Lintula

Markus Lintula som är it-säkerhetsexpert på Cybersäkerhetscentret vid Kommunikationsverket svarar på Yle Nyheters frågor om osäker hemelektronik och osäkra modem. Antalet uppkopplade apparater i hemmen har ökat kraftigt och kan utgöra en säkerhetsrisk.

- Det som ni rapporterade om säkerhetsproblem med hemelektronik och modem stämmer bra. Det lönar sig, såsom ni instruerade i nyheten, att gå igenom inställningarna på sina uppkopplade apparater och byta ut lösenorden på dem. Det är också en bra idé att koppla bort sådana funktioner som man vet att man inte kommer att använda alls.

Hur tycker du att man som konsument ska reagera på de här uppgifterna?

- Som konsument så lönar det sig att lite följa med situationen och se till att man har inställningarna i skick och att man har modemet uppdaterat. Modemet är det bästa skyddet egentligen för det här inre nätverket där de andra smarta apparaterna befinner sig. Om modemet är skyddat är det svårt för hackarna att komma åt det inre nätverket.

Varför är det på det sättet?

- Modemet skiljer det inre nätverket från det publika internet med hjälp av brandmuren, och på det sättet skyddas de inre apparaterna. Men om någon av de smarta apparaterna i hemmet har en egen webbserver eller motsvarande så kan det ändå hända att man kommer åt dem direkt.

Yle Nyheter har berättat att vissa rikssvenska modemmodeller har stora sårbarheter. Liknande modem finns också i Finland. Hur kommer det sig att man inte vet hur säkra de är?

- Modemen i Finland kommer ganska ofta med operatörens egen firmwareversion och det betyder att de inte beter sig på samma sätt som modem i andra länder skulle göra.

Varför är kriminella intresserade av att bryta sig in i vår hemelektronik och i våra modem?

- Kriminella vill till exempel samla pengar på det här sättet. Om de kommer åt modemet så är det möjligt att styra trafiken från det. När man till exempel går till sin internetbank så kan man styras till något annat ställe istället. Och i värsta fall kan det till och med leda till att man mister pengar. Men i internetbankernas fall är det betydligt svårare när förbindelserna är krypterade, och då hjälper det inte fastän du styr den till något annat ställe. Dessutom har vi engångslösenord som man använder när man bekräftar betalningarna. Då måste hackern få både användarnamn och lösenord, och dessutom engångskoderna.

En av it-experterna vi talade med, Leif Nixon på Nationellt superdatorcentrum vid Linköpings universitet, efterlyste säkerhetsmärkning av uppkopplade apparater. Vad anser du om det?

- Problemet med sådana här säkerhetsmärken är vem det är som ska göra de här testerna. Det måste vara någon part som ska göra de här testerna, och testerna är inte heller perfekta. Det kan finnas sårbarheter som inte testerna hittar och som kommer fram i något senare skede.

Hur ska man undvika att ens uppkopplade apparater utsätts för sådana här attacker?

- Det lönar sig alltså att gå igenom inställningarna i de apparater man använder. Byta standardlösenorden som “admin” och “1234”, och motsvarande. Och så kan man koppla bort funktioner man inte behöver. Till exempel om man har en övervakningskamera hemma hos sig så kan man möjligen koppla bort att den skickar ut bilden i realtid till webben. Det är i de flesta fall inte nödvändigt.

Hur ser du på framtiden, var hamnar vi med allt det här?

- Det är svårt att säga. Förstås ökar de smarta apparaterna i antal, men man skulle åtminstone hoppas att säkerheten beaktas då nya produkter kommer fram. Och sedan kommer det ju nya skyddsmetoder, men på motsvarande sätt också nya attacker i framtiden.

Läs också: Hemelektronik kan hackas - både på distans och i hemmet