Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

"Varje dag är en hivdag för mig"

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 10:59.
Yle Nyheter: Valkonen bar på hemligheten i tio år - Spela upp på Arenan

Tapani Valkonen säger att han alltid är lika nervös när han ska ställa sig upp och berätta om sig själv som hivpositiv. Varje dag lever jag med sjukdomen, säger han och tillägger att det varit en lättnad att bli av med hemlighetsmakeriet. Tio år av tystnad räckte för mig, säger han. Se videoklipp!

Tio år levde han med sin hemlighet utan att berätta om diagnosen för sina föräldrar. De var gamla redan då och han tyckte att de inte skulle behöva dela den börda vetskapen om hans sjukdom skulle föra med sig.

- Hemligheten växte ändå inom mig och hindrade mig att vara så nära mina närmaste som jag hade velat, säger Valkonen.

Tunga hemligheter

Det är tungt att bära på hemligheter, säger han. De blir som en mur omkring en.

- Det räcker inte med beskedet att man får diagnosen hivpositiv och kommer att fortsätta vara vid liv. Jag ville leva ett fullödigt liv, säger han.

Tabu för så många

Hivdiagnosen är också svår att tala om eftersom sexualitet i stor utsträckning ännu är tabubelagt, också mellan barn och föräldrar.

- Vårt förhållande är ännu varmare nu än innan jag delat med mig av min hemlighet, säger Valkonen. Det var en enorm lättnad, jag återfick min styrka. Nu har jag kunnat förlåta mig själv för att jag har sjukdomen och insett att det är fråga om en sjukdom bland andra.

Smittan fastslogs vid årligt test

Valkonen berättar att han årligen gick på hivtest och smittan fastslogs vid ett sådant testtillfälle.

- Jag anade nog att jag kunde ha smittan, eftersom en av mina sexpartner ringde upp och meddelade att han fått diagnosen. Jag hade inga typiska symptom men djupt inne i mig insåg jag att jag också kan vara smittad.

Döden skymtar

- Stunden efter diagnosen var en stund av mörker - och sedan flyttade jag sjukdomen på hyllan för en längre tid. Det handlar ändå om rädsla för döden.

Genom stödet från andra med samma diagnos via föreningen Hiv Finland har jag återfått min styrka och glädje, att träffa andra i samma situation ger mycket.

- Jag lever ett gott liv med mediciner i dag, förklarar Valkonen.

Han säger också att stigmat över att vara hivpositiv ligger djupt.

- Stigmat är verkligt och det är viktigt att få det att minska. Ibland känner jag mig trött av att berätta om sjukdomen för allmänheten men sedan minns jag hur viktigt det var för mig att få ta del av andras berättelser.

- Det viktigaste för var och en av oss är kärleken - och att bli sedda för den vi är, summerar han.

Vad vill du säga till dagens unga när okunskapen om hiv har ökat?

- Var och en kunde ta testet, uppmanar Valkonen. Det är inte fråga om någon dödsdom.

- Respektera era egna gränser inom sexualitet, genom det skyddar man sig bäst mot hivsmitta. Varje kris innehåller också en möjlighet, säger Valkonen.

Vid dagens pressinformation fanns flera experter på hiv och aids på plats vid Glaspalatset i Helsingfors. De gav både en återblick och en lägesrapport från Finland och världen.

Viktigt att repetera fakta

Yle Nyheter: "Man är lat att kontrollera fakta" - Spela upp på Arenan

I början, på 1980- och 90-talet hade vi inga mediciner som kunde dra ner virushalterna i blodet eller i könsorganen, säger docent Matti Ristola vid Helsingfors och Nylands sjukhusdistrikt HNS.

Nu har vi haft sådan medicinering i 15 år och resultaten är goda. Om virushalterna inte är mätbara i blodet så smittar man inte, förklarar han.

Vid ett hivutbrott bland till exempel narkomaner kan virushalterna stiga mycket snabbt. Sedan faller de - tills AIDS bryter ut - för att stiga igen.

Kondomen fallit i glömska

Finländarna är lata och ids inte lära sig grundfakta om hiv i dag, beklagar Ristola. Man är rädd för sjukdomen – och tror att myggor sprider hiv.

- Det bekymrar mig att man använder mycket lite kondomer om man jämför med andra länder. Har man ett tillfälligt förhållande ska man alltid använda kondom, avslutar Ristola.

Myggor och kyssar

Var fjärde intervjuad tror att hiv smittar via myggbett medan vissa tror att hiv kan smitta via kyssar, säger Sini Pasanen vid Positiiviset ry. .

- Kanske hiv upplevs som så speciellt att man inte behöver tänka närmare på varken orsaker eller smittovägar.

Folk låter sällan självmant testa sig men de anonyma testerna upplevs ändå som viktiga vid hälsokontroller. 25 procent av 20-29-åringarna har låtit hivtesta sig.

Uppdatera dig!

Yle Nyheter: Kolla fakta! - Spela upp på Arenan

Sini Pasanen uppmanar i dag på den internationella aidsdagen att finländarna skulle uppdatera sina kunskaper om aids.

- Det är viktigt att känna till sin egen hivstatus och därför uppmanar jag folk att testa sig.

Flesta smittorna via heterosex

De flesta nya smittorna kommer i dag via heterosexuellt könsumgänge.

Yle Nyheter: Hälsovården bör erbjuda test aktivare - Spela upp på Arenan

- Det här är en stor skillnad jämfört med 1980- och 90-talen då smittorna främst drabbade homosexuella män, säger specialforskare Kirsi Liitsola vid Institutet för hälsa och välfärd, THL.

Det är viktigt att göra det lätt att låta testa sig för hiv, betonar Liitsola. Man borde erbjuda testet aktivare än vad hälsovården gör nu.

Det skulle enligt henne vara viktigt att få vård i tid och kunna undvika nya smittor.

Hiv åstadkommer en kronisk infektion som drabbar immunförsvaret. Ju längre sjukdomen avancerar desto svårare blir det att undvika aids.

Några finländare dör på grund av aids årligen i Finland. En del vill helt enkelt inte söka vård.

Hiv berör vissa folkgrupper starkt, varje oskyddat sex inbegriper risk för hiv.

- För tillfället pågår en slags epidemin i Finland som berör särskilt homosexuella män. Drogmissbrukarna var länge ett allvarligare problem men vårt arbete bland missbrukarna har burit frukt, säger Liitsola.

Läs mera:
Så här skriver vårdguiden i Sverige om aids
THL: var femte vet inte om sin hivsmitta
Tips för att prata om aids i skolan, högstadiet och gymnasiet