Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Spelberoende rånade spelsal - "första rånet i RAY:s historia"

Från 2014
Bildtext Rånet skedde i spelsalen Potti i köpcentret i Gårdsbacka.
Bild: RAY

En 20-årig man har gripits för att ha rånat en spelsal i Gårdsbacka i Helsingfors. Mannen kom över en ovanligt stor summa pengar. Vid penningautomatföreningen RAY uppger man att det här är första gången som någon rånat någon av deras spelsalar i Finland.

Det var den 10 november klockan åtta på kvällen som mannen anlände till köpcentret i Gårdsbacka i Helsingfors där spelsalen ligger. Spelsalen höll precis på och stänga. Mannen hade hotat en arbetstagare på stället med kniv och fått denne att öppna kassaskåpet. Därefter hade mannen tagit pengarna och bundit fast arbetstagaren.

Polisen grep mannen i Kyrkslätt den 18 november.

Bytet hittades i en skog i Vanda
Bildtext Polisen hittade en del av bytet i en påse i en skog i Vanda.
Bild: Polisen

- Vi kom honom på spåren genom egna undersökningar. Han är inte bekant för polisen sedan tidigare, säger kriminalkommissarie Jukka Larkio, som bedömer att mannen gjort sig skyldig till grovt rån.

Har spelat bort största delen av bytet

Mannen har erkänt rånet och berättat att han är spelberoende och att han har skulder. Mannen hade planerat rånet kvällen innan. De kläder som han hade på sig har hittats i en skog i Helsingfors medan en del av bytet hittades i en skog i Vanda.

- I påsen med bytet fanns ändå bara en liten del av pengarna, uppger Larkio.

Mannen har spelat bort största delen av de 26 000 euro som han kom över. Enligt Marko Hietala på penningautomatföreningen RAY är det ovanligt att det finns så där stora summor i deras spelsalar. Hietala kan ändå inte säga varför det fanns en så där stor summa i Gårdsbacka när rånet ägde rum.

- Det finns ändå ingen övre gräns för hur mycket pengar vi kan ha i våra spelsalar samtidigt. Det beror mycket på dagen och stället, säger Hietala.

Hietala säger att RAY hela tiden strävar efter att uppdatera säkerheten i sina spelsalar och utbilda sina arbetstagare.

- Det här var första gången någon av våra spelsalar i landet blivit rånade, säger han.