Hoppa till huvudinnehåll

Sport

”Vi tränar tills vi är färdiga och sen går vi hem”

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 09:05.
Rytmiska gymnasten Jouki Tikkanen tränar i gymnastikcentret i Tammerfors
Bildtext Jouki Tikkanen tränar i Ikuri idrottshall i Tammerfors.
Bild: Yle

Rytmiska gymnasten Jouki Tikkanen flyttade i somras från Helsingfors till Tammerfors, där träningsförhållandena idag är optimala. I det nya träningscentret för gymnastik kan hon träna när som helst och hur mycket som helst.

-Gymnastikföreningarna i Helsingfors har träningsturer i olika salar runtom i staden. Då träningsturen börjar, rullar man ut mattorna och så ska de bort tre eller fyra timmar senare, oberoende av om man har något på hälft eller inte, berättar 19-åriga Jouki Tikkanen om hur det går till i huvudstaden.

I Tammerfors finns sedan två år tillbaka ett träningscentrum speciellt för gymnaster, där toppgymnasterna kan träna när de vill. Träningssalarna, som är inhysta i en gammal fabriksbyggnad, har en sammanlagt areal på cirka 3000 kvadratmeter. Det finns en sal för hobbygymnaster inom alla gymnastikgrenar, en träningssal för trupper och så träningssalen för eliten i alla grenar, med redskap, officiellt tävlingsgolv för de rytmiska gymnasterna, mm. I somras tog Tikkanen steget och flyttade till Tammerfors, där Titta Heikkilä nu har helhetsansvaret för hennes träning.

Jouki Tikkanens karriär har i år tagit ett stort steg framåt, då hon i VM i Turkiet i höstas som första finländska gymnast på nio år lyckades ta sig till final i mångkampen. I rytmisk gymnastik är mångkamp den enda OS-grenen. I finalen lyckades Jouki ännu bättre än i kvalet och slutade på en sjuttonde plats, då totalt 26 OS-platser kommer att delas ut i VM i Tyskland nästa höst och för-OS i Rio i början av 2016. Inte sedan Sydney år 2000 har en finländsk rytmisk gymnast lyckats kvalificera sig för OS.

I Tammerfors tränar Jouki nu de nya tävlingsprogram som toppkoreografen Marina Vasiljeva gjorde åt henne under ett träningsläger i Baku tidigare i höst. Och hon kan slipa detaljerna precis så länge som hon vill.

Den nya tävlingssäsongen kör igång i mars.

Jouki Tikkanen medverkar i Sportmagasinet tisdag 2.12 kl. 21.00 i Yle Fem.

Mer om ämnet på Yle Arenan