Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

En magisk julväntan för hela familjen

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 21:11.
Årets julkalender  Julkungen bjuder på magi.
Bildtext Julkungen bjuder på magi för hela familjen.
Bild: NRK

Äntligen är det dags att öppna den första luckan! BUU-klubbens julkalender är i år en hela familjens kalender om vänskap, magi, och om att hitta sin egen styrka.

Årets julkalender, serien Julkungen, är en klassisk berättelse för hela familjen. Den handlar om nioåriga Kevin som tillsammans med sin familj väntar på julen.

– Allt ser ut att gå vägen tills det visar sig att huset de bor i är fullt av mögel och de inte längre kan fira jul där. Ännu värre blir det när familjen får ett erbjudande att fira julen hos Kevins värsta fiende, berättar Petra Holm som är genreproducent för barnprogrammen.

Det som skiljer den från flera tidigare kalendrar och BUU-klubben överlag är att Julkungen har åldersmärkningen (7). De nordiska länderna har en långvarig tradition då det gäller julkalendrar, man ser på dem som familjeunderhållning, där vuxna och barn tillsammans kan följa med dem. Julkungen är just sådan. Den är från början norsk och är i BUU-klubben dubbad till svenska med finsk text.

– Vi hoppas att föräldrar väljer att titta på Julkungen tillsammans med sina barn. Den kan nämligen på ställen bli lite obegriplig för de minsta, till och med lite spännande, konstaterar Petra Holm.

BUU-klubbsledarna hittar också på en massa tillsammans med barnen. Varje dag får barnen titta in genom ett nytt fönster i BUU-klubbens julhus där det bor både BUU-klubbisar och kända figurer ur olika program

På webben är det hinderbanor som gäller

När det är dags att öppna luckor i juletid är buu.yle.fi en mycket populär adress. Trots att det finns så många spel och spelappar idag fortsätter barnen strömma in år efter år.

– Webbjulkalendern hör till BUU-webbens allra populäraste innehåll, som flerfaldigar sajtens besökarantal i december. Dessutom fortsätter barnen år efter år att spela de gamla webbjulkalenderspelen: Bärtilkalendrarna från år 2006 och 2011 är till exempel fortfarande populära berättar Pia Manns som är konceptutvecklare och den som har som jobb att ta fram nya roliga kalenderspel.

Av erfarenhet från tidigare år har det visat sig att hinderbanor är de mest spelade. Därför är årets webbjulkalender för de minsta en enda lång hinderbana där Holly och Rune, kända från serien Bärtil, skall ta sig fram i 24 luckor över en mängd olika hinder.

– Det som är unikt med BUU-klubbens webbspel är förstås att de har BUU-klubbsfigurer i huvudrollen. När tv-sändningen är över kan man fortfarande leka och pyssla med de olika karaktärerna på webben. Vi försöker också vara noga med att BUU-klubbsspelen ska vara ett tryggt alternativ: här konfronteras man inte med våld och hemskheter, eller med reklam för den delen. Humor, fantasi och knas får det däremot gärna finnas gott om i ett bra BUU-klubbsspel, sammanfattar Pia Manns.

Ifall du inte ännu fått en papperskalender går den att beställa på buu.yle.fi fram till 3.12.