Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Edward Snowden deltar i svensk prisutdelning - per länk

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.

I dag delas Right Livelihood-stiftelsens priser ut i Stockholm. Den mest kände av årets pristagare, visselblåsaren Edward Snowden, deltar i ceremonin per länk.

I september blev det känt att fem personer ska dela på årets Right Livelihood Award, även bekant som det alternativa nobelpriset. Men då SVT kunde avslöja att Snowden var en av pristagarna blev det oro på svenska utrikesdepartementet (UD).

Den borgerliga regeringens utrikesminister Carl Bildt tillät inte Right Livelihood-stiftelsen att som brukligt tillkännage pristagarna i UD:s lokaler. Den officiella förklaringen var att de nya säkerhetsreglerna gör det omöjligt för fristående organisationer att använda lokalerna.

I och med den rödgröna regeringens tillträde i Sverige verkar man ha tänkt om på UD. Söndagen den 30 november sa John Zanchi, som är den nya utrikesministern Margot Wallströms pressekreterare, att pristagarnas namn från och med nästa år på nytt ska kunna tillkännages i UD:s pressrum.

Right Livelihood-priset instiftades år 1980 av den tysk-svenske filantropen Jakob von Uexkull, och delas ut i december varje år. Prissumman uppgår till 200 000 euro. Vanligen fördelas summan mellan fyra pristagare - personer och organisationer som gjort en insats för freden, miljön eller de mänskliga rättigheterna.

Föreslås få asyl i Sverige

Mest omtalad av årets pristagare är den amerikanske förre underrättelseagenten Edward Snowden. Under sin tid som CIA-anställd läckte han mängder av dokument, bland annat om den topphemliga övervakning som USA bedriver.

USA anklagar Snowden för spioneri, och ett 30-årigt fängelsestraff väntar honom så fort han återvänder hem. Enligt sin advokat vistas Snowden nu "på hemlig ort". Det anses dock helt klart att han befinner sig i Ryssland, dit han flydde i juni 2013 och där han senare beviljades uppehållstillstånd.

I måndagens prisceremoni kan Snowden inte personligen närvara. Men enligt förhandsuppgifterna ska han delta via länk. Hans pappa och advokat tar emot priset i hans ställe.

I Sverige har det höjts röster om att Snowden borde beviljas politisk asyl i landet. Miljöpartiets utrikespolitiske talesperson Valter Mutt jämför Snowdens historiska insats vid Mahatma Gandhis och Nelson Mandelas, och vill använda svenska regeringens flygplan för att hämta honom till Sverige.

- Det är en skam för Sverige och EU att Putin, en demokratiskt tvivelaktig ledare, är den enda som erbjuder en hjälte som Snowden asyl, menar Mutt.

Också den socialdemokratiske veteranpolitikern, ex-ministern och kabinettssekreteraren Pierre Schori vill att Sverige ska ge Snowden asyl.