Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Kan gå som för Sodom och Gomorra"

Från 2014
Uppdaterad 01.12.2014 19:32.
Biskop Kari Mäkinen
Bildtext Ärkebiskop Kari Mäkinen har tagit ställning för en könsneutral äktenskapslag- och kritiken mot Kari Mäkinen är stenhård i konservativa kristna kretsar.
Bild: YLE/ Dmitri Volgin

En namnlista med över 2 200 underskrifter kräver ärkebiskopens avgång. Ärkebiskop Kari Mäkinen har genom sitt stöd för en könsneutral äktenskapslag avvikit från kyrkans lära, säger kritikerna.

Riksdagens ja till en könsneutral äktenskapslag har lett till ett stort känslosvall ute i landet. I konservativa kristna kretsar har det talats om att Gud kan ta sin hand från Finland. Sodom och Gomorra har plockats fram som ett varnande exempel för hur det går om vi fjärmar oss från Gud. Sedan fredagkväll har namnlistan fått över 2 200 underskrifter.

"Följderna är skrämmande"

Sirkka Karjalainen från Tavastehus är en de första undertecknarna på namnlistan. Karjalainen varnar för följderna om Finland bryter mot Guds ord.

- Om vi bryter mot Guds vilja så kommer det sanktioner, säger Karjalainen som kallar sig en vanlig medlem av Evangelisk-Lutherska kyrkan. Det minsta är att vi kan förlora Guds välsignelse.

Gun Enqvist från Jakobstad har sina rötter inom laestadianismen. Hon accepterar inte allt som laestadianismen står för, men hon är på samma linje som Karjalainen.

- Följderna är skrämmande. Guds löften ger beskydd åt dem som följer hans regler, men vi har inga löften om vi avviker från dem. Vi har en mycket mörk historia och vi får inte vända oss bort från Gud, suckar Enqvist. Vi ska ha bibeln som ledtråd i våra liv.

Apokalypsens ryttare kan vara här

Enqvist anser att det är fullt möjligt att Finlands ekonomiska problem är en följd av att vi har fjärmat oss från Gud.

- Och om vi godkänner en förnyelse av äktenskapslagstiftningen så har vi ett straff att vänta. Jag vill inte bo kvar här i så fall, säger Enqvist som tror att vi lever i de yttersta tiderna.

- Människan har blivit väldigt självgod och gör sig till en gudom i Guds ställe. Apokalypsens ryttare kan alltså vara här, enligt Gun Enqvist.

Biskopen: Sodom och Gomorra dåligt exempel

Biskop Björn Vikström konstaterar att det har varit en upprivande diskussion för samhället och att diskussionen om att öppna äktenskapet för homosexuella nu på allvar flyttar in i kyrkan. Vikström vill inte ta ställning till om kyrkan ska viga homosexuella. Det är en fråga för kyrkomötet.

Biskop Björn Vikström i God morgon Östnylands studio
Bildtext Berättelsen om Sodom och Gomorra är ett dåligt exempel på homosexualitet, anser Vikström, eftersom berättelsen handlar om en gruppvåldtäkt av en främling. Men homosexuella handlingar fördöms på ett par ställen i Bibeln, medger han.
Bild: Yle/ Bettina Aspfors

Många av dem som har skrivit på namnlistan mot ärkebiskopen är rädda för att Gud ska ta sin hand från Finland. Det här är ett påstående som biskop Björn Vikström inte vill ta ställning till.

- Vad Gud välsignar eller inte välsignar överlämnar jag åt Gud. Jag tror inte att Gud tar sin hand från Finland på grund av det här beslutet, säger Vikström. Gud är fri att välsigna vad han vill välsigna.

Någon form av kollektiv bestraffning tror inte Vikström på.

- Berättelsen om Sodom och Gomorra är ett dåligt exempel på homosexualitet, anser Vikström, eftersom berättelsen handlar om en gruppvåldtäkt av en främling. Berättelsen handlar inte om homosexuell kärlek utan om sexuell förnedring.

- Homosexuella handlingar fördöms på ett par ställen i Bibeln, medger Vikström. Det som man måste utgå ifrån är bibelns människosyn och Jesus sätt att bemöta utstötta. Jesus tog sig an de föraktade och sprängde gränserna.

Stenhård kritik mot ärkebiskopen

Ärkebiskop Kari Mäkinen har tagit ställning för en könsneutral äktenskapslag- och kritiken mot Mäkinen är stenhård i konservativa kristna kretsar. Men biskop Björn Vikström har förtroende för sin ärkebiskop.

- Han är säkert hårt pressad just nu, ärkebiskopen har varit tydlig i sin kommunikation. Mäkinen har då han har uttalat sin glädje över beslutet i riksdagen också betonat att beslutet inte ändrar kyrkans äktenskapssyn. Äktenskapet är fortfarande ett förbund mellan man och kvinna. Däremot har han öppnat diskussionen, men jag tycker inte att han har betett sig inkorrekt.

Också ärkebiskopen har rätt till personliga åsikter, betonar Vikström.

- Sedan måste han fundera på hur det han säger uppfattas i olika läger. Han måste själv få bedöma hur han har lyckats, konstaterar Vikström. Hans sits inte är speciellt lätt just nu.

Ärkebiskop Kari Mäkinen har inte gått att nå för en kommentar, eftersom han är på resa i Sydafrika.

Diskussion om artikeln