”Jag har hiv och behandlas som spetälsk”
Depression, arbetslöshet och betydligt färre vänner – allt det här är resultat av att välja att komma ut i offentligheten med hivsmitta, tror Janne Antin. I dag väljer han att klä sig i keps och odla helskägg så att folk helst inte skall känna igen honom då han går ut.
Året var 2005, då Janne Antin smittades av hiv under en resa till Ghana. Han levde nästan ett år utan att känna till smittan.
- I juni 2006 reste jag till Amsterdam för att testa mig och på midsommarafton fick jag vet att jag var hivpositiv, berättar Antin.
Att leva med själva smittan har trots allt gått bra tack vare bra mediciner.

Radiohuset: Janne Antin lever med hivsmitta
- Jag har haft ett snällt virus som har varit snällt med min kropp och inga stora förändringar har skett, så på det sättet har jag haft lite tur kanske.
Janne Antin som har blivit känd i offentligheten efter att ha varit med i tv-kanalen Nelonens program Matkaoppaat (reseguiderna), levde i hemlighet med sitt virus i sju år. Endast hans mamma och några få av hans närmaste vänner visste om det.
Vännerna försvann
Beslutet att komma ut och öppet berätta om smittan, var inget lätt beslut för Antin och han tog lång tid på sig att fundera om han skall fortsätta hålla det hemligt eller inte.
- Det var en före detta kompis till mig som hotade avslöja min smitta för massmedia, så jag ansåg efter mycket funderande att det var bättre att jag själv berättade om min sjukdom, förklarar Antin.
Under den första tiden var det mycket ryggdunk och hattlyftningar som gällde omkring Janne Antin och folk ville berätta för honom hur modig han var som vågat berätta om sin smitta, men efter hand förändrades attityderna.
- Under året som gått har många vänner tagit avstånd och valt att inte hålla kontakten längre, så det har nog klarnat vilka som är mina riktiga vänner.
Då Janne Antin jämför cancer med hiv, konstaterar han att en cancersjuk människa får enbart sympatier och förståelse, medan en person med hiv ofta blir ifrågasatt.
- Folk antar att smittan är självförvållad, att den smittade har levt ett dåligt liv och haft oskyddat sex och lite får skylla sig själv, vilket är helt fel, säger Antin som jämför sättet han blir behandlad, med hur man förstått att folk med spetälska behandlades förr i tiden.
Folk vet för lite om hiv
För tillfället är Janne Antin arbetslös och upplever det mycket svårt att få jobb, vilket han tror att i viss mån beror på att han är hivpositiv.
- En arbetsgivare sade rakt ut att på grund av hiv så väljer de att inte längre fortsätta samarbetet, berättar Antin.
I samband med den internationella aidsdagen som firas den 1 december, publicerades en undersökning som visar att kunskaperna om viruset och spridningsvägarna fortfarande är bristfälliga. I undersökningen deltog över 1 000 finländare i åldersgruppen 20-29 år. Cirka en fjärdedel av dem trodde att hiv sprids via insektsbett.
- Folk vet inte alls tillräckligt om smittan och jag skulle väldigt gärna jobba till exempel med att resa runt i skolor och informera om hiv och allt vad det innebär, säger Janne Antin.
Med facit på hand, ett år efter att han valde att komma ut med sin smitta i offentligheten, skulle Janne Antin inte göra samma beslut i dag. Tack vare medicinerna skulle han kunna leva ett normalt liv, men på grund av omgivningens dömande attityder, är det inte möjligt.
- Mitt råd är att berätta enbart för dem du kan lite på till hundra procent, för mig har det inte fört något gott med sig att öppet berätta om sjukdomen, konstaterar Antin.