Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tusk tog över ordförandeskapet i Europeiska rådet

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 07:43.
Donald Tusk och Herman van Rompuy.
Bildtext Donald Tusk skakar hand med sin företrädare Herman van Rompuy i Bryssel på måndagen.
Bild: EPA / Oliver Hoslet

På måndagen fick EU en ny ledare då polacken Donald Tusk blev ordförande för Europeiska rådet. Det är den institution som sammanjämkar medlemsländernas olika åsikter och som rådsordföranden leder toppmötena.

Tusk var Polens premiärminister åren 2007-2014 och han efterträder belgaren Herman van Rompuy på posten som rådsordförande. Tusk har ingen elitistisk bakgrund utan kommer från enkla förhållanden i östersjöstaden Gdansk som han själv ser som Europa i miniatyr.

- Gdansk har en kultur och historia som härstammar från det polska, tyska, svenska, judiska, skotska och förstås kasjubiska, säger Donald Tusk.

- I själva verket är jag inte bara gdanskbo, utan också kasjubier, det betyder att jag kommer från en etnisk minoritet på cirka 300 000 människor med ett eget språk, egna seder och bruk. De är väldigt trogna sina traditioner och sin tro, berättar Donald Tusk i en intervju för Europeiska rådets egen informationskanal.

Tidigt politiskt uppvaknande

Den 57-årige Tusk kommer från enkla förhållanden, hans far var en snickare och dog då Donald var 14 år gammal, så det var hans mamma fick försörja familjen. Det politiska uppvaknandet kom tidigt för Donald Tusk.

- Det bröt ut blodiga kravaller 1970 rakt nedanför hans fönster. Det var en stor protest mot den kommunistiska regimen, tusentals människor drog ut på gatorna i Gdansk, och själv såg jag polismän som sköt mot arbetarna. Dussintals människor dödades och offentliga byggnader stacks i brand, pansarvagnar och blod, berättar Tusk.

Han säger att han redan från början hade klart för sig vem som är på rätt sida och vem som står på fel sida.

- Och ännu i dag vet jag att människor som blir slagna mycket oftare har rätt än de som slår dem, säger han vidare.

"Jag är en lyckosam jäkel"

Efter gymnasiet började han studera historia och gick med i den underjordiska demokratirörelsen Solidaritet som till en början var mycket liten. 1981 slog general Wojciech Jaruzelski ner demokratirörelsen med våld och införde undantagslagar.

- Tusentals aktivister gick under jorden, han och hans hustru förlorade både arbete och bostad. Och han höll sig undan en tid för att undvika att bli gripen av polisen.

- Jag är lyckosam jäkel, för då de grep mig 1983, satt han inne några dagar, men sedan utlyste general Jaruzelski allmän amnesti och han frigavs, berättar Tusk.

Efter det här jobbade han som arbetare i några år, han målade och murade på höga höjder i fabriksbyggnader och skorstenar och liknande tills Polen blev en demokrati i slutet av 80-talet.

"Vi har också fiender"

Det ekade som i en kyrka i dag då Europeiska rådets avgående ordförande Herman van Rompuy lämnade över till Donald Tusk. Van Rompuy var övertygad om att rådet är i goda händer. En erfaren och klok man, en sann europé och ett öppet sinne och ett öppet hjärta, sade van Rompuy inför hela personalen och diplomaterna.

- Oroa er inte, jag är också nervös, troligen mer än ni, men det kommer att gå över, sade Tusk.

Men det var också väldigt mycket allvar.

- Vi har också fiender, inte bara skeptiker, kära vänner, politiken har återvänt till Europa, historien är tillbaka. I sådana tider behöver vi politiskt ledarskap och enighet, sade Tusk, utan att närmare definiera vilka han avsåg med fienderna.

Jan Store: Bra val

Jan Store var Finlands ständiga representant i EU åren 2008-2013. Före det var han ambassadör i Warszawa.

- Ordföranden ska ha en blick för spelet, ha erfarenhet och han ska känna spelarna i spelet. Dessutom ska han ha en vilja att få beslut till stånd, säger Jan Store.

Han anser att Tusk är ett bra val med tanke på sin bakgrund och erfarenhet.

- En av orsakerna till att Donald Tusk blev vald till ordförande var att man ville balansera de olika delarna av Europa. Han kommer från ett nytt medlemsland, trots att Polen har varit tio år som medlem. Han kommer från Östeuropa och ett stort land. Jag tror att han passar väl in i pusslet som lades ihop, anser Store.

Dan Ekholm, Bryssel