Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hiv håller på att urvattnas

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Hivviruset
Bild: CDC / C. Goldsmith, P. Feorino, E. L. Palmer, W. R. McManus

Hiv håller på att utvecklas till att bli mindre dödligt och mindre smittsamt. Enligt forskare vid Oxforduniversitetet håller viruset på att urvattnas i takt med att det anpassar sig till våra immunsystem.

Enligt studien som det brittiska rundradiobolaget BBC citerar kan det i framtiden ta längre för hiv- infektionen att utvecklas till aids.

Förändringarna i viruset kan hjälpa med att stävja hivpandemin. Enligt vissa virologer kan viruset till slut bli nästan ofarligt, men det tar mycket lång tid.

Viruset hamnar i knipa

Hivvirusets styrka är att det snabbt och effektivt kan mutera för att kunna ge sig på och anpassa sig till immunsystemet. Ibland stöter viruset ändå på en person med ett speciellt starkt immunsystem.

- Då är viruset fast mellan hammaren och städet. Det kan bli mos eller anpassa sig och överleva, och om det måste förändra sig får det också betala för det, förklarar Professor Philip Goulder vid Oxforduniversitetet för BBC.

Virusets förmåga att reproducera sig minskar. Viruset blir således mindre smittsamt vilket gör att det tar längre innan det utvecklas till aids.

Då den här svagare typen av hiv sprider sig börjar viruset långsamt urvattnas.

"Man kan se evolutionen med egna ögon"

Forskarna visade hur det här går till genom att jämföra hiv i Botswana och Sydafrika. Viruset kom till Botswana ett decennium tidigare än det kom till Sydafrika, och professor Philip Goulder säger att man kan se evolutionen framför sig.

- Du kan se att virusets reproduktionstakt är tio procent lägre i Botswana än i Sydafrika och det är mycket spännande.

Enligt forskningen, som publiceras Proceedings of the National Academy of Sciences kan bromsmedicinerna också vara en orsak till att hiv blir svagare.

Det finns i dag över 35 miljoner hivsmittade personer i världen.

Viruset överfördes ursprungligen till människan från aporna. Hos dem är viruset en vanlig mindre infektion.

Läs också:
"Jag har hiv och behandlas som spätelsk"
Unga finländare vet inte hur hiv sprids

Diskussion om artikeln