Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

På gränsen mellan barndom och ungdom

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 10:46.
För sex år sedan träffade Annvi Gardberg djurgänget och glittergänget i Åbo.
Bildtext För sex år sedan träffade Annvi Gardberg djurgänget och glittergänget i Åbo.

Hästar, glitter och fnitter är en dokumentär om att vara tio år och flicka. Vi möter tolv flickor i Sirkkala skola i Åbo hösten 2008. Djurgänget älskar djur, glittergänget älskar smycken och kläder.

Det handlar om att stå på gränsen mellan barndom och ungdom. Det handlar om vänskap och gräl, och om reglerna vi följer för att få höra till ett gäng. Vad är tillåtet, vad är oacceptabelt? Det handlar om skillnaden mellan oss och dem.

Samtidigt handlar dokumentären om min egen barndom på 1970-talet. Jag letar fram en gammal dagbok, och minns plötsligt hur det var. Att hitta på teaterstycken och läsa böcker högt för varann med vännerna. Att bli retad för mörkblå jeans av märket Virginia. Att gå på möte med mjölklocksklubben och släta ut mjölklock av aluminium.

Att leka sabeltandad tiger

Djurflickorna i Åbo 2008 gosar med hundar och leker nata (tafatt). Det är lekar jag känner igen.

Line: Vera är en hund, Kajsa är en häst och jag är en tiger, sen leker vi att några är sabeltandade tigrar, andra är sebror, sen försöker sabeltandade tigrarna ta dem, och så har dom olika revir som dom ska vakta. Och kanske slåss lite som djur brukar. Och låta som djur.
Vera: Ibland så brukar vi leka att jag är skötare och Line är häst och Kajsa är hund. Och så har vi hopprep runt magen, så leker vi att det är koppel, och så har vi runt axlarna när vi leker att det är hästar.

Den där har inte borstat håret

Glitterflickorna shoppar på egen hand, men pratar också om sina rädslor och drömmer om att gå med i Idols-tävlingen.

Isa: Om man retar någon säger man till exempel usch vad du har ful tröja eller något sånt.
Klara: Men inte i vårt gäng, vi har inte sagt sånt.
Isa: Nej vi har inte sagt sånt. Fast vi tänker kanske för oss själva att den där har inte så fin skjorta eller snygga kläder på eller den har inte borstat håret ...
Klara: Jag vill inte såra andra – okej pojkar, men dom blir inte sårade, de blir bara arga och det är nångång roligt!
Isa: Man får inte vara sån att man vill leka något i sandlådan, vårt gäng har finare kläder än dom, vi vill inte förstöra våra kläder.

Pojkarna lockar och retar

Det största hotet är inte det andra gänget, utan pojkarna. Men samtidigt är pojkarna lockande. Laura i djurgänget har redan gjort slut med sin första pojkvän. "Han brukar kittla mig och nypa mig och dra mig i håret!"
Isa: Sen finns det ett gäng i min klass, pojkar, dom är så jätte irriterande, och håller på med en grej som heter tätstäts-kone, de tar en pall och trycker flickor mot väggen och mosar dem, det tycker flickorna att är störande. Sen när vi berättar det för läraren så blir läraren arg på dem och det tycker vi är rätt åt dem.
Klara: Nån gång är vi nog såna, att när vår klass pojkar också är irriterande, nångång kan de pojkarna reta oss, om de säger att vi är barnsliga eller dumma så brukar vi säga att ni är helt själva, och så går vi bort.
Isa: Om de säger att pojkarna är klokare, så säger vi att flickor är nog klokare, för pojkarna glömmer att laga läxorna, pojkarna får dåligare betyg. Därför är flickorna bättre.

Tillbaka till 1975

Jag fyllde själv tio år i december 1975. I min dagbok finns också pojkar som lockar, pojkar jag är kär i och pojkar jag är arg på. Jag och kusinerna startar en fejd, flickorna mot pojkarna. Och det allra värsta händer, pojkarna knycker min dagbok och läser den högt för varandra bakom en låst dörr.

Fejden ersätts av Freden, men den varar inte länge. Hemliga planer, falska brev och en avslöjad förrädare ingår i handlingen.

Fortsättning följer

Hästar, glitter och fnitter kom till hösten 2008. Drygt fem år senare, i februari och mars 2014, träffar jag en del av flickorna på nytt. De är nu 15-16 år gamla.
Jag träffar dem nu och då under ett halvt års tid.

I slutet av december 2014 hör du en fortsättning på berättelsen. Också här utlovas avslöjanden från min egen ungdom.

Flickorna i Djurgänget heter: Line, Kajsa, Vera, Ida, Laura, Carolina och Linnea.
Flickorna i Glittergänget heter: Cindy, Dora, Sofia, Isa och Klara.

Redaktör: Annvi Gardberg
Ljuddesign: Jyrki Häyrinen

Dokumenterat, månadens dokumentär: Hästar, glitter och fnitter i Radio Vega på onsdag 3.12 kl. 11.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan