Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Manus till Årets film 2015 sökes

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 15:26.
Bygden, av Laura Mendelin En kortfilm som bjuder på ögonblick från Österbotten
Bildtext Bygden, av Laura Mendelin En kortfilm som bjuder på ögonblick från Österbotten
Bild: Film i Österbotten

Film i Österbotten utlyser en manustävling för kortfilm. Den vinnande filmen spelas in i Österbotten i sommar och har premiär på Oktober Filmfest nästa år. Sofia Sundholm och Jonna Granqvist från Film i Österbotten hoppas på många bidrag.

- Vi söker alla slags manus som kan bli en film på 15-20 minuter. Den som vinner har chans att få handledning av en manusförfattare och dramaturg för att filmen skall kunna bli en kort kortfilm, säger Sundholm.

Sofia Sundholm och Jonna Granqvist.
Bildtext Sofia Sundholm och Jonna Granqvist
Bild: Yle/Kati Enkvist

Manuset behöver alltså inte vara klart till sista punkt eftersom proffs hjälp väntar det bidrag som är mest lovande. Till och med ett synopsis kan räcka. Det vill säga en riktigt bra idé som går att förverkliga. Det är femte året som Årets film görs av Film i Österbotten och hittills har filmerna varit allt från komedier till psykologisk thriller.

- Den skall väcka intresse. Vi söker ingen speciell genre, säger Granqvist.

Film i Österbotten utlyser manustävling

5:13

- De filmer som brukar funka är sådana som redan från första början fångar intresset. Då det är kortfilm har man inte en halv timme på sig att fånga intresset utan filmen skall göra det under de fösta minuterna, säger Sundholm.

Vinnaren klarnar i februari

Till mitten av januari har man tid att lämna in sitt manus till Film i Österbotten. Efter det kommer styrelsen i föreningen att gå igenom de manus som kommit in. De vinnande bidraget avslöjas i början av februari.

- Det har ofta varit klart vilken som vinner. De har varit kanske några man väljer mellan, men de som fångar intresset genast väljs ofta, säger Granqvist.

Förutom ett lämpligt manus till Årets Film söker Film i Österbotten också deltagare till filmteamet som sedan skall förverkliga det vinnande manuset. Under hela våren har man möjlighet att anmäla sitt intresse för att vara en del av filmteamet.

- Vi behöver medlemmar som är intresserade eller nyfikna på hur man gör film. Man får vara med om hela processen. Man behöver inte vara erfaren utan vi söker unga som gamla som är nyfikna på hur man gör film. Vi erbjuder finansiering och handledning och så får man göra en film, säger Sundholm.

Mer info hittar du här