Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Drogen som förför och förstör

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 17:22.
Amelie Andersson och Anne Sala-Sundell.
Bildtext Amelie Andersson och Anne Sala-Sundell.
Bild: Yle/Kati Enkvist

Cannabis förför och förstör, det anser socionomen Amelie Andersson, som har mångårig efarenhet att arbeta med drogberoende ungdomar och deras familjer. Cannabis är mytomspunnen och det vill Andersson och Anne Sala-Sundell förändra.

Cannabis har haft stor framgång inom populärkulturen. Den ser ofarlig, snygg och cool ut.

- Man får information, eller missinformation av folk som har positiva erfarenheter av drogen. De är måna om att föra ut den här informationen. Och det är mycket av den som vi stöter på via nätet. Sedan finns det starka kommersiella krafter i USA som ligger bakom legaliseringsvågen. Det ligger mycket pengar bakom det här. Vi talar om bussinessmen som vill tjäna pengar. Och marknadsföringen görs på ett snyggt sätt.

Nyfikenhet ligger också bakom framgången med cannabis.

- Unga människor är nyfikna. De vill ha starka upplevelser. Den största felaktiga uppfattningen om cannabis är att det skulle vara en lätt drog. Baksmällan är mildare.

Förespråkare menar att cannabis inte är någon större inkörsport till andra droger. Det här stämmer inte, menar Andersson.

- När man börjar röra sig i drogvärlden är det mycket lättare att testa på andra och tyngre droger.

Via cannabisnatverketfinland.fi kan du få hjälp med hur du ska gå till väga om människor i din närhet använder cannabis.

- Nätverket startade för ungefär ett år sedan och du kan få hjälp med flera olika saker som berör drogmissbruk, säger Anne Sala-Sundell.

Föreläste för vårdare och socialarbetare

Amelie Andersson vill hjälpa cannabisanvändare att bli av med sitt beroende. På tisdag spred hon sin kunskap till vårdare och socialarbetare i Vasa.

Programmet som Andersson lär ut heter Hasch avvänjnings programmet och riktar sig till personer som jobbar med människor som har problem med cannabis.

Att Andersson är avogt intsälld till cannabis ter sig självklart. Men hur ser hon på medicinsk cannabis?

- Att ta ner rök i lungorna är ju inte hälsosamt även om cannabis har en smärtstillande effekt. Det läker ju inte orsaken till problemet, det dämpar ett symtom, säger Andersson.

Du tycker alltså inte att man ska använda cannabis som medicin?

- Nej. Eftersom man får en massa negativa effekter av det.

Andersson tillbringade dagarna två i Vasa där hon föreläste om cannabis, spice och om hur man avvänjer de som fastnat i missbruket.

Först måste missbrukaren ta ett beslut. Om beslutet att aldrig mer använda cannabis känns för stort kan man börja med att besluta att ta ett uppehåll, berättar Andersson.

- Så måste man ha någon med sig som vet vad det handlar om. Någon som har kunskap och engagemang.

Främst unga män

Andersson säger att det är främst unga män som använder cannabis. Har hon några teorier om vad det kan bero på?

Hon är inte så säker att hon kan svara på det. Men ett försök till förklaring vågar hon sig ändå på.

- När man använder cannabis förlorar man förmågan att kommunicera på ett djupare plan med andra människor. Det kan hända att unga män inte tycker att det är lika hemskt som unga kvinnor. Om det är kultur eller biologi eller båda två som ligger bakom, det kan jag inte reda ut.

Lärare: Ungdomar ser inte cannabis som något märkvärdigt

Stina Ahlmark, lärare i hälsokunskap på Vasa övningsskola.
Bildtext Stina Ahlmark
Bild: Yle/Joni Kyheröinen

Av de 15 personer som fanns på plats på tisdagens föreläsning hittar vi en enda lärare. Stina Ahlmark är lärare i hälsokunskap vid Vasa Övningsskola.

Varför är du här idag?

- Dels för att det ordnas utbildning på svenska och så känns cannabis som ett väldigt aktuellt ämne som berör mig som lärare, säger Ahlmark.

Ahlmark säger sig ha en känsla av att ungdomarna inte längre ser cannabis som något märkvärdigt.

- Det är "no big deal" för dem, säger Ahlmark.

Ser du missbruket på stan eller i skolan?

- Jag kan ju inte säga att de sitter och röker på lektionerna eller att det på det sättet syns på lektionerna. Men jag har pratat med många poliser och de säger att Vasa är självförsörjande på cannabis. Vi kan inte vara så dumma att vi inte tror att det existerar, säger Ahlmark.

Det talas ofta om att missbruket ökar. Vare sig det gäller cannabis eller tyngre droger. Ahlmark hör till dem som alldeles nyligen noterat ökningen.

- Det här är mitt 26:e år som lärare. Det tog 25 år före jag personligen såg att vi har droger bland våra ungdomar, säger Ahlmark.