Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fortum räddar Fennovoima?

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 15:13.
Bild av hur Fennovoimas kärnkraftverk kan komma att se ut.
Bildtext Projektets vara eller inte vara har legat i vågskålen länge
Bild: Fennovoima

Energikoncernen Fortum är beredd att delta i Fennovoimas kärnkraftsprojekt som en del av ett större affärsarrangemang. Fortum är berett att gå med i projektet med en 15 procentig ägarandel.

Som villkor för sitt deltagande ställer Fortum att bolaget får en minst 75-procentig ägarandel i det ryska energibolaget TGC-1:s vattenkraftsproduktion.

Enligt näringsminister Jan Vapaavuori (Saml.) skulle arrangemanget säkra ett tillräckligt stort inhemskt ägande i Fennovoimaprojektet.

- Det här är en betydande nyhet för Fennovoima. Ifall det förverkligas skulle det klart höja det inhemska ägandet över den 60-procentiga andel som statsrådet har förutsatt, säger Vapaavuori i ett pressmeddelande.

Näringsminister Jan Vapaavuori.
Bildtext Vapaavuori: Nu blir det inhemska ägandet tillräckligt stort
Bild: Lehtikuva

Det är också i sig positivt att Fortum planerar en såhär stor investering i inhemsk energiproduktion, fortsätter Vapaavuori.

Enligt Fortums vd Tapio Kuula är Fennovoimas kärnkraftsprojekt viktigt för Finland.

- Fortums deltagande och kunnande är en mycket betydande tilläggssatsning för projektet. För Fortums del innebär satsningen att affärsverksamheten kring kärnkraftsservicen kan öka i fortsättningen, kommenterar Kuula på Fortums hemsida.

Affärsvillkoren inte kända

Staten har i dag en knapp majoritet i Fortum med 50,76 procent av aktierna.

Fortum skriver i ett pressmeddelande att man har kommit överens om ett affärsarrangemang enligt vilket man tillsammans med det ryska statliga kärnkraftsbolaget Rosatom bildar ett samföretag, som i sin tur äger vattenkraftsproduktionen i bolaget TGC-1. Det nya vattenkraftsbolaget skulle bli ett dotterföretag till Fortum.

Huvudägare i TGC-1 är oljekoncernen Gazprom, som ägs av den ryska staten. Fortum äger 29,5 procent av aktiestocken i TGC-1.

Detaljerna, affärsvillkoren och de praktiska arrangemangen kring det hela är ännu öppna.

Statsrådet beslöt tidigare i höstas om villkoret gällande inhemskt ägande, och slog då fast att minst 60 procent måste komma från EU- eller EES-området. Det beslutet stöddes förra veckan av en majoritet av medlemmarna i riksdagens finansutskott.

Hela riksdagen fattar senare den här veckan beslut om lovet ska beviljas eller inte. I och med Fortums besked i dag verkar det klart att projektet får en majoritet bakom sig i riksdagen.

Läs också: Fennovoima: Vi fixar det

Läs också: Kommuner delas om Fennovoima

Diskussion om artikeln