Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Våningen finns kvar - men inte glamouren

Från 2014
Uppdaterad 26.05.2017 12:23.
Penthouse North
Bild: Johanna St Michaels

Agneta Eckemyr var jetsetare och fotomodell på 1970-talet. I dag lever i dag ett betydligt mindre glamoröst liv, trots sin våning i New York.

Den forna skönhetsdrottningen och mångsysslaren har sedan 1969 bott i en magnifik våning som hon och hennes första man hyrde. Den har storslagna vyer över Central Park.

Hon säger själv att det är en plats mellan himmel och jord och känner att den har varit hennes lycka, men också hennes förbannelse.

Svenskar och andra i New Yorks inre kretsar, såsom konsulinnor, gamla Miss World och rockstjärnor, har gärna kommit upp till hennes sovrum för att inhandla hennes kläder.

Då bjuds de ofta på champagne och jordgubbar. Men bakom fasaden är ekonomin allt annat än god.

Hyresvärden har försökt vräka henne i flera år eftersom hon har "rent control" och betalar en hyra som ligger mycket under marknadspriset. Hon har kommit in i en ond cikel där hennes kundkrets blivit äldre och hon nästan inte tjänar några pengar.

Agneta har svårt att tänka sig att lämna våningen eftersom den är en stor del av hennes liv och hennes image. Men det är ett tungt lass att dra.

Orginaltitel: Penthouse North
30 dagar på Arenan
Repris från 2014.

En dokumentär av Johanna St Michaels

Produktion: SVT

Dokumentären sändes 2014 som en del av Yles kampanj #användhjärtat

Mer om ämnet på Yle Arenan