Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Elen i Helsingfors billigast i Europa

Från 2014
Uppdaterad 02.12.2014 16:31.
Helsingfors Energis kraftverk på Sundholmen.
Bildtext Helsingfors Energi är klart billigare än elbolagen i övriga europeiska huvudstäder.
Bild: Helsingfors Energi

Helsingforsarna betalar minst för sin el per kilowatt, visar en europeisk undersökning mellan huvudstäder. I Helsingfors är elpriset för slutanvändaren 11,15 cent medan genomsnittspriset enligt undersökningen är nästan 20 cent.

I jämförelsen deltog 23 huvudstäder i hela Europa. Dyrast är elen i Berlin där priset ligger på 28,56 cent per kilowatt. Strax efter Helsingfors ligger Stockholm och Belgrad med elpriser på omkring 13 cent.

- Det är fint att vi placerar oss först i en prisjämförelse mellan de europeiska huvudstäderna, men vår målsättning är inte bara att koncentrera oss på priset utan också på att i största allmänhet vara förmånliga, säger Jukka Niemi vid Helsingfors Energi i ett pressmeddelande.

I undersökningen har olika prisskillnader mellan länderna eliminerats och priset har räknats om i PPS, vilket är en valuta som utvecklats av Eurostat för att jämföra priser mellan olika europeiska länder.

Elens marknadspris utgör omkring hälften av det som kunden betalar. Övriga kostnader består av överföringspriser, elskatter och mervärdesskatt.

Undersökningen utfördes av tankesmedjan Vaasaett.