Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Tytyri gruvmuseum i Lojo blir upplevelsebolag

Uppdaterad 03.12.2014 14:41.
Bild på Tytyri gruva.
Bildtext Tytyri gruva ska en verklig tursitattraktion.

Tytyri gruvmuseum är Lojos mest kända turistattraktion. Lojo stad har beslutat satsa stort på Tytyri för att locka fler besökare. Målet är att göra Tytyri till ett riksomfattande specialmuseum för gruvverksamhet och ett upplevelsecentrum för familjer.

Planerna är inte nya. Lojo har funderat på saken i flera år.

Kones hisslabb hjälper

Ett problem har varit logistiken, det vill säga hur man transporterar besökarna ner till gruvan som ligger under jorden mitt i Lojo centrum. Det problemet kan nu lösas då hissbolaget Kone i somras beslutade utvidga sin testverksamhet i Tytyri. Kone bygger ett nytt hisschakt med fem hissar i gruvan. Gruvmuseet får använda en av hissarna.

Turistchef Minna Ermala och stadsstyrelseordförande Irene Äyräväinen tror på Tytyri gruva i Lojo.
Bildtext Turistchef Minna Ermala och stadsstyrelsens Irene Äyräväinen tror på Tytyri gruva

Ny mottagningsbyggnad

Upplevelsegruvan ska också få en ny cirka 800 kvadratmeter stor ovanjordisk byggnad. Den ska ha en museibutik, utställningslokal, kafé och restaurang och toaletter.

Tytyri blir ab och investerar miljoner

Staden tänker nu grunda ett aktiebolag som ska driva verksamheten.

Stadsstyrelsen i Lojo beslutade för sin del i går att gå vidare med planerna, grunda bolaget samt investera en miljon euro av stadens pengar i bolaget. Men den summan räcker inte på långt när för allt som planeras. Bolaget tänker investera närmare 5 miljoner euro i byggandet av mottagningsbyggnaden, hisschaktet och trafiklösningarna samt i en ny utställning. Lojo stad går i borgen för lånet som bolaget tar för det här ändamålet. Det är stadsstyrelsens förslag till fullmäktige.

- Det är nu vi ska satsa stort, annars är det kanske för sent, säger stadsstyrelsens ordförande Irene Äyräväinen (Saml). Exakt varifrån finansieringen kommer är ännu öppet och om vi får pengar utifrån.

tytyri gruva
Bildtext Öppet hus i gruvmuséet

Den nya byggnaden ska resas vid Kones hisslaboaratorium och hisschakt. I dag kommer besökarna till Tytyri via Nordkalks fabriksområde, alltså gruvan som är i drift.

Stadsstyrelsen föreslår också att budgeten för 2015 ändras så att Lojo reserverar ungefär 350.000 euro för en ny vägförbindelse samt parkeringsplatser till Tytyri.

Klirr i kassan

Verksamheten i Tytyri beräknas på några år bli lönsam och betala tillbaka investeringarna.

Det bor 2,7 miljoner människor på 150 kilometers avstånd från Tytyri. De bästa åren har museet haft 28.000 besökare. Men den nya upplevelsegruvan räknar med 50.000 besökare varje år. Biljettpriset kommer att stiga till cirka 23 euro när det i dag kostar 14 euro för en vuxen att besöka Tytyri.

tytyri gruva
Bildtext En önskebrunn i gruvan

Museum och hundra andra saker

Förutom museum ska Tytyri kunna erbjuda många olika tjänster. Tytyri kan var en mötes- och konferenslokal och restaurang, det kan ordnas äventyrsprogram i gruvan, det går också att ordna konst- och andra ljus- och ljudutsällningar i Tytyri, gruvan kan erbjuda tystnad, övernattning, undervisningspaket eller fungera som plats för produktlanseringar.

Turistchef Minna Ermala tror att en stark satsning på Tytyri gruva kan vara fördelaktigt för staden och regionen.

- Jag tror att vi kan uppnå 100.000 besökare per år, gruvan är vårt starkaste kort här i Lojo. Vi har haft 28 nationaliteter här. Den som besöker Tytyri stannar kanske flera dagar i staden och utnyttjar olika typer av service.

Det är öppet hus i Tytyri gruvmuseum 2-5.12 kl.14-20 med olika programpunkter.
För närmare information se www.tytyrinkaivos.fi