Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar

Från 2014
Uppdaterad 03.05.2016 14:50.
hand fimpar cigarrett i glasaskkopp
Bild: YLE

Vi vet att risken för hjärt- och kärlsjukdomar (hjärtinfarkt, slaganfall och fönstertittarsjuka) är större hos män än hos kvinnor, är större hos rökare än hos icke rökare, ökar med stigande ålder och med höjt blodtryck och att ärftlig belastning spelar en roll.

Trots avvikande åsikter de senaste åren är den allmänt rådande åsikten bland läkare att ett högt totalkolesterol och ett lågt HDL-kolesterol är riskfaktorer för ateroskleros (”åderförkalkning”) och därmed för hjärtinfarkt och slaganfall.

Blodtryck

Blodtrycket borde helst hållas vid 120/80 mmHg. 130-139/85-89 mmHg anses fortfarande normalt. Ifall blodtrycket stiger till 140/90 är det för högt

Patienten kan själv försöka hålla blodtrycket lågt genom att minska saltmängden i maten, undvika överdriven alkoholkonsumtion, gå ner i vikt och motionera regelbundet.

Ibland räcker detta dock inte till. Om blodtrycket inte hålls under 140/90 mmHg trots ändrad livsstil måste man överväga blodtryckssänkande läkemedel.

Kolesterol

Blodets totalkolesterol (fS-Kol) borde hållas under 5 mmol/l och det s.k. onda kolesterolet (fP-Kol-LDL) under 3 mmol/l. Ett högt HDL-kolesterol (s.k. gott kolesterol) skyddar mot ateroskleros.

Totalkolesterolet kan hållas lågt genom att välja fleromättat fett framom mättat fett. Mättat fett finns framför allt i mjölk- och köttprodukter. Fleromättade fetter finns i mjukt margarin, växtoljor och fet fisk. I en del margariner finns ämnen som sänker kolesterolet tillsatta.

Om kolestereolet inte fås ner på annat sätt måste man överväga medicinering med till exempel statiner.

Rökning

Att sluta röka minskar effektivt risken för hjärt- och kärlsjukdomar. För den som har svårt att sluta röka på egen hand finns stödgrupper och nikotinpreparat samt receptbelagda läkemedel som gör det lättare att sluta.

Diabetes

De skadliga följderna av diabetes kan minskas genom viktkontroll, motion och medicinering. Diabetes typ 2 kan förebyggas genom att undvika övervikt och genom att motionera regelbundet.

Gå till FINRISKI-kalkylatorn, där du kan räkna ut hur stor risk du själv har att insjukna i en hjärt- och kärlsjukdom.
Insulinresistens och midjemått
När ges diagnosen diabetes typ 2?
Vilka symptom ger diabetes typ 2?
God medicinsk praxis om diabetes

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.