Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Dricksandets ädla konst

Från 2014
Uppdaterad 29.10.2015 14:59.

Julen är som bekant givmildhetens tid. I USA är det knepigt för en nyinflyttad att hålla koll på vad man förväntas ge och till vem inför julhelgen.

Servicebranschen i USA fungerar inte som hemma i Finland. Framför allt inte avlöningen av arbetare inom serviceyrken. Att man skall ge ungefär 20 procent i dricks till servitörer i USA är välbekant för de flesta finländare. Att man skall ge en dollar till bartendern för varje drink man beställer är också allmänt känt. De flesta är också medvetna om att flyttgubbar, pizzabud och taxichaufförer räknar med dricks.

Men visste ni att man skall ge 20 procent i dricks också till frisörer och andra som jobbar inom skönhetsbranschen. Jag hade ingen aning om det men min bostadsförmedlare nämnde det lyckligtvis av en slump i somras. Lyckligtvis, för dricks i USA är inte det samma som dricks hemma i Finland.

I Finland brukade jag ge dricks om jag fick bra service och/eller god mat. Här i USA är dricksen det som servitörer, flyttgubbar och taxichaufförer lever på. Ger du inte dricks får dessa människor knappt någon lön. Detta förstod jag efter att jag i tiderna läst boken Nickel and Dimed av journalisten Barbara Ehrenreich.

Ehrenreichs bok handlar om att leva på minimilön i USA. Hon jobbade under ett år bland annat på Walmart, som städare och som servitör. Under sin tid som servitör insåg hon att de sämsta kunderna är européer. Framför allt större grupper av tyskar. Ehreinreichs erfarenhet var att européer ofta glömmer eller vägrar att ge dricks och i värsta fall ledde det till att hon jobbade flera timmar utan att få lön för mödan.

En undersökning visar att utlänningarnas dåliga rykte bland servitörer inte är en myt. Då över 1000 servitörer fick svara på frågan om vilka grupper är de bästa och de sämsta på att ge dricks så placerade sig utlänningarna nästsist. Vem var sämre då? Jo, tonåringar.

De bästa kunderna för servitörer är uppenbarligen grupper av idel män, tätt följt av homosexuella män.

Den totala mängden dricks under ett år i USA uppgår till 40 miljarder dollar, vilket är dubbelt mer än den amerikanska rymdfartsmyndigheten NASA:s årsbudget.

Givandet av dricks når sitt crescendo under upptakten till julhelgen. Då förväntas man vara extra generös. Den frisör, massör eller personliga tränare du tytt dig till under kalenderåret räknar med att du betalar upp till dubbelt upp för din klippning, din massage eller ditt träningspass i december.

Också yrkeskårer som inte vanligtvis får dricks kan räkna med en julbonus. Barnvakterna får en julbonus som är snarlik den summa som de får för en normal kväll. Till barnskötare och städhjälp skall man hosta upp allt mellan en extra veckas till en extra månads lön. Också de gårdskarlar, sophämtare och trädgårdsarbetare som jobbar för en regelbundet skall få några tior i julbonus.

Om dricksen i vardagslunken är en enkel uppgift för amerikanerna så är juldricksen ett huvudbry också för dem. Här i Park Slope tar jag och min fru del av ett diskussionsforum för föräldrar i området och frågorna om och kring julbonus duggar tätt.

Själva kommer vi till all tur lätt undan. Vi har bott en så kort tid här att vi inte hunnit knyta täta band till varken frisörer, sophämtare eller barnvakter. Om ett år lär situationen vara en annan.

Park Slope 11215