Hoppa till huvudinnehåll

Titta och lyssna

Det blir mer Arvingarna

Från 2014
Uppdaterad 18.12.2014 14:32.
Arvingarna
Bildtext Marie Bach Hansen som Signe i Arvingarna
Bild: DR / Martin Lehmann

Herrgården Grønnegaard på södra Fyn i Danmark har fungerat som ett pulserande konstnärskollektiv. När ägarinnan, den internationellt erkända konstnären Veronika Grønnegaard, dör får hennes barn göra upp om det åtråvärda arvet. Dramaserien Arvingarna, som under hösten följt syskonen genom en slitsam arvsprocess, blev en succé.

Alla fyra syskon har olika relation till herrgården och sin uppväxt. Under tio avsnitt har vi under hösten fått följa dem genom slitningar, insikter, domstolar, förfalskade dokument, komplicerade familjerelationer, gamla lögner och svek. Äldsta dottern Gro vill förverkliga planerna på ett museum på herrgården medan Frederik och Emil är måna om att få sin del av arvet. Signe kastas från den ena yttrligheten till den andra i sin jakt på att göra det rätta. Att försöka ordna upp efter de frigjorda och självrealiserande 60- och 70-talen visar sig bli allt annat än lätt.

Arvingarna har blivit en stor succé världen över. Utöver de nordiska länderna har Arvingarna också visats i exempelvis Beneluxländerna, Storbritannien, Frankrike, Tyskland och Australien. Serien har också vunnit pris för Bästa manus och Bästa internationella dramaserieSao Paulo TV Festival i Brasilien och som bäst arbetas det med en version för den amerikanska publiken.

Serien är dansk, men dess teman är universella.

- Arvingarna har varit en publiksuccé i alla de nordiska länderna, säkert mycket för att temat familj, arv och konflikter mellan vuxna syskon är sådant att många kan relatera till det. Också här hos oss har serien varit en publiksuccé. Med tittarsiffror på i medeltal nästan 270.000 tittare per avsnitt på tv och kring 15.000 starter per avsnitt på Arenan hör den helt klart till våra mest populära dramasatsningar de senaste åren. Också på basen av de kommentarer vi får märker man att serien är populär. Därför är det roligt att kunna erbjuda säsong två redan i vår, så att saknaden efter familjen Grønnegaard inte blir för stor, berättar Yle Fems programchef Nicolina Zilliacus-Korsström.

För en fortsättning kommer det att bli. Den andra säsongen har inom kort premiär i Danmark och i april 2015 är det vår tur. Utan att avslöja för mycket om handlingen så kämpar Signe då vidare för att förverkliga sin dröm om Grønnegaard - en dröm som också innefattar hennes syskon och familj. Men det kaotiska förflutna börjar långsamt få allt större konsekvenser.

Det sista avsnittet av säsong 1 sänds i Yle Fem onsdag 3.12.2014 kl. 21.00. Avsnitten finns tillgängliga 14 dagar på Arenan.