Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Självbetjäning räddningen för bibborna

Från 2014
Uppdaterad 13.12.2014 11:36.
Bildtext Biblioteket i Hammarbacka var det första obemannade biblioteket i Åbo.

I Åbo har man förutom huvudbiblioteket även fjorton biblioteksfilialer. Liksom andra små bibliotek har flera av filialerna varit indragningshotade då de kostar relativt mycket att driva i jämförelse med kundunderlag.
De höga personalkostnaderna har lett till kortare öppettider vilket bildar en ond spiral med ännu färre besökare.

Den här trenden har staden nu lyckats vända på genom att göra om de små filialbibliokten till självbetjäningsbibliotek där det inte behöver vara personal på plats.

Fem av Åbos filialbibliotek fungerar redan enligt självbetjäningsprincipen och fler kommer att följa efter.

I praktiken går det ut på att kunden kommer in i biblioteket med hjälp av sitt bibliotekskort och en nummerkod. Väl inne lämnar man in sina lånade böcker via en dator som registrerar dem. Samma dator används då man lånar en bok och kvitterar ut den. Glömmer man att kvittera ut en bok så blinkar och tjuter alarmet vid dörren. Biblioteken är även utrustade med flera övervakningskameror.

Hammarbacka första självbetjäningsbibban

Biblioteket i stadsdelen Hammarbacka har varit indragningshotat flera gånger under de senaste åren, men satsningen på självbetjäning har nu räddat biblioteket.
Förr hade Hammarbackas bibliotek öppet endast tre dagar i veckan medan det idag via självbetjäningssatsningen har öppet sju dagar i veckan. Två dagar i veckan finns en bibliotekarie på plats för att ordna böcker och göra bokbeställningar.
Så biblioteket är oftare öppet man sparar samtidigt in på personalkostnaderna.

En undersökning som biblioteket gjort bland sina kunder visar att besökarna tycker om självbetjäningsprincipen, främst för de generösa öppettiderna.
Samma undersökning visade också att kunderna känner sig trygg i det nya biblioteket samt att de besöker biblioteket oftare än tidigare.

Hittills har självbetjäningsbiblioteken i Åbo inte råkat ut för ofog eller haft ordningsproblem.

Mer om ämnet på Yle Arenan