Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Matkassen lindrar bara hungern”

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 13:16.

Över 20 000 finländare står i brödkö varje vecka och köerna har blivit en etablerad del av det inofficiella hjälpsystemet i Finland. Det visar en ny undersökning.

Forskare vid Östra Finlands universitet har intervjuat närmare 3 500 personer som stått i brödköer runt om i landet. Undersökningen publiceras av Utvecklingscentralen för kommunsektorn.

Enligt den är de som står i brödköerna betydligt sämre lottade än finländarna i allmänhet. De litar mindre på myndigheter och medmänniskor och upplever att de mår sämre än andra.

De som är i behov av mathjälp är ofta pensionärer, arbetslösa eller permitterade. De är också äldre än befolkningen i snitt. Nästan sjuttio procent av dem som svarade på frågorna var över 46 år gamla. En liten majoritet av dem som får matkassar är kvinnor. Nästan nittio procent har finskt medborgerskap.

”Politikerna måste reagera”

De flesta av dem som får mathjälp får också socialbidrag av något slag. Stöden räcker ändå inte till att täcka exempelvis höga boendekostnader. Var fjärde av dem som står i brödkö har kvar högst hundra euro i månaden efter alla obligatoriska utgifter. Var femte har inga pengar alls efter att ha betalt de här räkningarna.

Bland dem som behöver mathjälp finns också personer som jobbar, men med väldigt låg lön. Å andra sidan finns det bland de hjälpbehövande också personer som har rätt till olika bidrag, men som inte har ansökt om dem, eller som har fått avslag.

Man vet nu alltså allt mer om varför folk står i brödköer, säger forskaren Maria Ohisalo.

- Nu ligger bollen hos beslutsfattarna. De bör ordna den kommunala servicen så att folk inte behöver ty sig till mathjälp, säger Ohisalo.

Hon konstaterar att matkassen bara lindrar hungern, inte de bakomliggande orsakerna.

Läs hela rapporten här

Läs också:
Brödköernas rike
Avsnitt: Spotlight: Ingen lottovinst att födas i Finland - 21.10.2014