Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Fredrik Smulter: Kanske min topp är om två år

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 12:34.
Fredrik Smulter
Bild: YLE

Fredrik Smulter från Malax har världsrekord i bänkpress och nu siktar han på nya rekord också i knäböj och marklyft när det gäller styrkelyft. Drömmen är att kvala in till VM på alla tre styrkelyftsområden.

- Man har lyft nu i 15 år och man vill hela tiden hitta nya mål utifrån vad man själv är bra på, säger Smulter.

Fredrik Smulter - Spela upp på Arenan

Redan tidigare har Smulter tävlat i styrkelyft både när det gäller knäböj och marklyft nu och då, men de senaste sex åren har han haft paus när det gäller de här två grenarna. Att ta upp grenarna igen blir lite som att väcka en gammal hund tror Smulter.

Att lyfta så stora tyngder som Smulter gjort i bänkpress medför också stora risker för kroppen. Då han tog sitt världsrekord i den grenen trodde han faktiskt att hans arm skulle gå av.

- Så kändes det. Underarmsbenet kunde ha gått mitt itu, men man tänker inte så mycket på det om man skall gå sönder eller inte. Man går sönder om man går, säger Smulter.

Osäkert om han lyfter 400 kilogram igen

I dagens läge är Smulter inte helt säker på att han mera skulle kunna pressa sig till att lyfta 400 kilogram i bänkpress. Då han tog rekordet kom det nästan i smyg eftersom han startade från 350 kilogram och sedan bara höjde och höjde vikten tills 400 kilogram var ett faktum.

- Jag vet inte om jag ens är i närheten av 400 kilogram och om jag mentalt kan pressa mig till det jag gjorde i våras. Jag sätter i och för sig inga gränser för mig men man måste komma ihåg att 400 kilogram var ett övertramp. Jag kände att jag var utanför min egen kropp. Jag gick över det jag egentligen kan, säger Smulter.

Fredrik Smulter tror att han redan om fem år kanske har passerat sin absoluta höjdpunkt när det gäller styrkelyftsgrenarna. Då skulle han vara 36 år. Han hoppas ändå att han fortfarande då tävlar och har roligt men han tvivlar på att han då längre är en världsmästare.

- De brukar säga att man är på topp vid 35 års ålder. Min farfar sa alltid att mannen når sin fulla styrka vid 35-års ålder, men eftersom jag började med styrkelyft som 14 åring så kanske jag har förskjutit neråt den toppen. Så kanske min topp är om två år då jag är 33 år, säger Smulter.

Matkassarna är inget problem

Hur ser då vardagen ut för en person som är så stark Som Fredrik Smulter? Åtminstone skulle man tro att bära kassar från matbutiken eller flytta någon möbel går lekande lätt. Och så är det bekräftar Smulter.

- Just att lyfta någonting känns ju bra. Man är ju så stark att det inte känns någonstans. Men sedan har jag en ämnesomsättning som är någonting utöver vad en vanlig människa har. Jag kan plötsligt svettas av egentligen ingenting eller en liten ansträngning och det är ju en nackdel. Men jag har rätt bra kondition ändå för att vara så här stor så det begränsar mig inte fast jag väger 150 kilogram, säger Smulter.