Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Fixa ett alternativt julkort

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 14:38.
Julkort
Bildtext Vill du göra något annorlunda än detta?
Bild: YLE / Catariina Salo

Nu är julkortens högsäsong här. Men vill du stå ut från mängden och skicka en annorlunda julhälsning? Kolla våra tips här.

Just nu är det många som funderar på hurdana julkort de ska skicka i år. De flesta köper färdiga kort från affären men det finns en hel del som fotar och gör ett julkort själv. De som gillar att pyssla fixar ihop fina grejer som de skickar i väg.

Och visst är de traditionella julkorten roliga att få. Man blir så himla glad över att någon kommit ihåg en. Men tänk om du i år skulle skicka en alternativ julhälsning? En hälsning som skulle sticka ut ur mängden och som skulle få ett leende på mottagarens läppar. Här kommer våra tips och många av dem är också mer ekologiska än ett pappersjulkort som slängs i soporna i januari.

En videohälsning

I dagens läge är det hur enkelt som helst att skapa en videohälsning. Koppla igång datorns webbkamera eller filma med din telefon. Du hinner säga så mycket mer i en videohälsning än på ett julkort. Skicka länken till den färdiga videon till dina nära och kära. Har du riktigt mycket tid så filmar du in en personlig hälsning åt alla. Folk kommer att älska dig.

En julsång

Kan du sjunga? Eller tror du att du kan? Det är faktiskt inte så farligt om du inte kan skråla helt perfekt eftersom det är tanken som räknas. Banda in din favoritjulsång och skicka den till dina vänner och släktingar. Du kan göra det som ett videoklipp eller banda in en audiofil som du skickar iväg. Alla kommer garanterat att komma ihåg just din julhälsning i år.

Hitta inspiration till din sång till exempel här.

En pepparkaka med sällskap

Pepparkakor
Bildtext Pepparkaka med sällskap
Bild: Creative Commons / PublicDomainPictures

Vet du vad äldre människor blir glada av? Jo, sällskap. I äkta #användhjärtat-anda kan du till exempel baka pepparkakor och dekorera dem med glasyr. Sedan tar du en påse peppisar med dig och åker till fammo/mommo/faffa/moffa eller annan valfri äldre person och ringer på deras dörr. Ge dem pepparkakorna som är gjorda med kärlek och sitt ner en stund och prata med dem. Du kommer att vara deras dags, ja kanske hela veckans, höjdpunkt.

En julmeme

Julmeme
Bildtext En julmeme
Bild: Creative Commons / audreyjm529

Alla älskar memen! Hitta på en riktigt fyndig egen julmeme som du delar på sociala medier.

Sommarbild

Varför ska man alltid skicka julkort med tomteluvor och snö? Gör något helt annorlunda och skicka en midsommar- eller strandbild som julhälsning. Att drömma sig bort till sommaren är något som värmer under den mörkaste årstiden. Observera att du nästa sommar kan ta med tomteluvan till stranden och knäppa en julbild färdig till nästa jul.

God jul!
Bildtext Sprid värme med en sommarbild.
Bild: Creative Commons / Steve Bidmead

Telefonsamtal

Ta till dig ett riktigt gammaldags knep. Ta telefonen i hand och ring till folk och önska dem god jul. Samtidigt hinner du snacka en stund med folk du inte träffar så ofta. De blir garanterat glada.

Ett fax

Skriv ett brev
Bildtext Plita ner din julhälsning i ett handskrivet brev.
Bild: Creative Commons / Octavio Lopez Galindo

Har du en kompis som jobbar på ett ställe där det ännu finns fax? Om du vill vara riktigt old school så ska du ta och skicka ett fax åt hen. Det är garanterat en oväntad julhälsning. Du kan faxa en teckning eller en dikt men kom ihåg att det troligen finns kolleger till din kompis som ser faxet.

Brev

I dagens läge får man nästan aldrig några handskrivna brev. Ta fram penna och brevpapper och skriv ner dina tankar. Berätta vad du sysslat med (något som inte syns på ditt Instagram-konto), vad du ska göra på julen eller vad ditt bästa minne av mottagaren är. Mer personligt än detta blir det inte.

Alternativt pyssel

Vill du ändå pyssla något så samlade vi några tips för det också.

Julkortsvimplar
Pyssla ihop vimplar som du lägger i kuvert. När mottagaren öppnar kuvertet och tar ut vimplarna så vecklas de ut till en vimpeldkoration som går att hänga upp på valfritt ställe. För inspiration kolla här.

Origamistjärnor
För att göra julhälsningen speciell lägg en origamistjärna av tidningspapper i kuvertet tillsammans med kortet. Mottagaren kan hänga upp stjärnan i julgranen och dessutom återanvända den de kommande åren. För instruktioner kolla här.