Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Pia Sundell: Alla vuxna bör ta sitt ansvar!

Från 2014
Pia Sundell
Bildtext Pia Sundell är verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen
Bild: Jouko Keski-Säntti

I söndags, ombord på Viking Lines passagerarfärja m/s Mariella, var det många resenärer som var tvungna att bevittna ett par kraftigt berusade föräldrar som reste med sina barn, cirka fem och tre år gamla. Inga åtgärder vidtogs och personalen som uppmärksammades om fallet valde att konstatera att man får "hoppas på det bästa".

Händelsen har väckt diskussion om var ansvaret ligger och vem som borde ha reagerat och agerat ombord på båten. Pia Sundell, verksamhetsledare på Barnavårdsföreningen, menar att det hör till varje vuxen individ att ta sitt ansvar då man ser ett barn som av en eller annan orsak far illa.

- Jag önskar att vi skulle lyckas komma ifrån tanken att det är någon annans ansvar eller att det är myndigheternas ansvar. Varje vuxen kan gå fram och försöka ta reda på hur det står till, framhåller Sundell.

Utsatta familjer tar gärna emot hjälp

För många kan det kännas som ett personligt intrång att gå fram till en förälder eller ett barn och ställa lite för personliga frågor och lägga sig i familjeangelägenheter, men Pia Sundell menar att de flesta familjer som inte mår bra tacksamt tar emot hjälp om den erbjuds.

Barn är visserligen alltid lojala mot sina föräldrar men man kan göra det hela på ett respektfullt sätt så att situationen inte förvärras.

- Själv skulle jag i det här fallet ha gått fram till föräldrarna och frågat om de har situationen under kontroll och kollat hur barnen ser ut och ifall de verkar klara av det som händer, samt meddelat besättningen ombord på båten, säger Sundell.

I många fall kan det vara svårt att avgöra när ett barn far illa och när det är dags att ingripa. Enligt Pia Sundell handlar det om situationer där föräldern inte klarar av att ta sitt ansvar och uppträda vuxet och till exempel uppträder berusat eller aggressivt, fysiskt eller psykiskt trakasserar barn eller annars bär sig illa åt. Ser man sådant är det utan vidare dags att ingripa.

- Ofta kan redan det faktum att föräldrarna vet att de har omgivningens blickar på sig, lugna ner situationen.

Tröskeln borde sänkas

Om man trots allt känner att ens eget ingripande inte är tillräckligt i en viss situation, uppmanar Pia Sundell var och en att kontakta någon utomstående.

- Jag tycker att det skulle vara bra om tröskeln för att kontakta barnskyddet skulle bli lägre, säger Sundell och framhåller att barnskyddet finns till för att hjälpa barn och barnfamiljer och stöda deras vardag.

Mer om ämnet på Yle Arenan