Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Rengör tänderna rätt

Från 2014
Uppdaterad 08.02.2016 12:51.
Radiodoktorn video: Så rengör du dina tänder - Spela upp på Arenan

Att rengöra sina tänder är viktigt. Om man rengör på rätt sätt håller tänderna längre, man undviker tandköttsinflammationer och hål i tänderna. Tumregeln är att man ska borsta tänderna morgon och kväll och använda tandtråd, tandpetare och/eller mellanrumsborste minst ett par gånger i veckan, helst dagligen.

Traditionell eller eltandborste?

Det spelar inte så stor roll om man använder en traditionell eller en eltandborste. En eltandborste roterar 40 000 gånger i minuten och pulserar dessutom mot tanden och tandköttet, vilket betyder att den rengör effektivare, men man kan bra använda en traditionell tandborste också så länge tekniken är rätt.

Grundkonceptet är det samma för både den traditionella och eltandborsten. För det första ska greppet vara lätt. Borsten ska vinklas i 45 grader mot tänderna så att den lutar både mot tuggytan och sidan.

Det är viktigt att borsta i sidled, d.v.s. inte uppåt och neråt. Borstar man uppåt och neråt skuffar man in smuts i tandköttsfickorna.

För att rengöra tänderna ska man borsta i ca 2 min.

När man använder eltandborsten ska man ha samma vinkel mot tänderna som med den traditionella, men i stället för att borsta fram och tillbaka ska man borsta en tand i taget och sedan glida vidare. Om man borstar med en eltandborste som med en traditionell tandborste riskerar man att skada tandköttet.

Att rengöra mellan tänderna

Tandstickan är det äldsta verktyget för att rengöra utrymmet mellan tänderna. En bra tandsticka är triangelformad, precis som mellanrummen mellan tänderna. Den platta sidan av tandstickan ska ligga mot tandköttet. Med tandstickan är det viktiga att se att tandstickan kommer igenom och ut på andra sidan. Man behöver inte vara rädd för att tandstickan ska skada tandköttet. Om man vill kan man slicka på tandstickan innan man börjar så blir den mjukare.

Mellanrumsborsten är bra om man har stora mellanrum mellan tänderna. Borstarna finns i olika storlekar så man kan välja storlek enligt behov. Det viktiga är att borstens metalltråd inte får slita mot tänderna, utan man ska använda en mellanrumsborste som inte är för stor. Mellanrumsborsten kan användas flera gånger och sköljas emellan innan man slänger bort den.

Tandtråden är en vaxad tråd som man ska "glida in" mellan tänderna. När man kommit in med tandtråden mellan tänderna böjer man tandtråden runt tanden och gnider tandtråden mot tanden.

Mellanrummen ska helst putsas dagligen, men åtminstone ett par gånger i veckan. Tandborsten lyckas inte rengöra mellan tänderna och det är också just mellan tänderna som hål oftast uppkommer.

De medicinska råden på denna webbplats är riktgivande. Kontakta alltid hälsovården ifall du oroar dig för din hälsa.