Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nej till Löfvens budget - nyval kommer att utlysas

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 10:26.
stefan löfven

Det blev ett nej till statsminister Stefan Löfvens (S) förslag till statsbudget för 2015 i Sveriges riksdag. Löfven har meddelat att regeringen kommer att utlysa extra val, vilket Sverigedemokraterna och de andra partierna välkomnar.

På en presskonferens efter budgetomröstningen sade statsminister Löfven att han hela tiden tagit ansvar, och tänker fortsätta att göra det. Extravalet kommer att hållas den 22 mars 2015. Regeringen utlyser nyval den 29 december.

Löfven tänker inte ta några initiativ till blocköverskridande samtal före valet, sade han på presskonferensen. Löfven konstaterade att det finns ett parti han inte kommer att samarbeta med, och det är Sverigedemokraterna. De andra partierna anklagade Löfven för ansvarslöshet. Socialdemokraterna och Miljöpartiet går till val med sin gemensamma budget, meddelade Löfven och utbildningsminister och Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin.

Sveriges riksdag

Sveriges riksdag har 349 ledamöter. Mandatfördelningen efter riksdagsvalet och regeringsbildningen hösten 2014:

Regeringen (138 mandat):

 • Socialdemokraterna (S) - 113
 • Miljöpartiet (MP) - 25

Oppositionen (211 mandat):

 • Moderata samlingspartiet (M) - 84
 • Sverigedemokraterna (SD) - 49
 • Centerpartiet (C) - 22
 • Vänsterpartiet (V) - 21
 • Folkpartiet (FP) - 19
 • Kristdemokraterna (KD) - 16

Blockpolitiken:

 • Det rödgröna blocket (159) består traditionellt av S, MP och V.
 • Den borgerliga Alliansen (141) består av C, FP, KD och M.
 • SD (49) står utanför blocksamarbetet.

- Nu går vi till väljarna och ber om ett förnyat, starkare mandat, säger Fridolin enligt Svenska Dagbladet. Situationen är väldigt sällsynt, senast har Sverige haft extra val år 1958.

Moderaterna väljer ny ledare i januari

Regeringen valde alltså att inte avgå, vilket hade varit ett tippat scenario under dagen. Löfven sade att han många gånger sträckt ut handen till de andra partierna, men att ingen velat sätta sig mittemot.

Moderaterna meddelade under onsdagskvällen att de kommer att tidigarelägga sin partistämma för att välja ny partiledare i januari nästa år. Den nya partiledaren kommer att väljas den 10 januari. Gruppledare Anna Kinberg Batra har inte kommenterat om hon är den nya statsministerkandidaten och ledaren för borgerliga Alliansen, som har meddelat att de går till val som en enad front.

Den rödgröna regeringen fick 153 röster för sitt budgetförslag medan den borgerliga alliansens vinnande förslag fick 182 röster i omröstningen på eftermiddagen. Löfvens regering kommer att sitta fram till valet den 22 mars.

Sverigedemokraterna: Valet en folkomröstning om invandring

mattias karlsson
Bildtext Sverigedemokraternas partiledare Mattias Karlsson.

Också Sverigedemokraterna har hållit presskonferens under kvällen. Partiledare Mattias Karlsson har meddelat att partiet är redo för en ny valrörelse, och intygade att partiet välkomnar Löfvens besked.

Karlsson förklarade återigen att invandringen var orsaken till att partiet valde att fälla regeringens förslag till budget. Invandringen till Sverige kommer också att vara det centrala i den kommande valrörelsen för partiet.

- Vi kommer helt och hållet att fokusera på den frågan, säger Karlsson. Vår ambition är att den här folkomröstningen i praktiken blir en folkomröstning för eller emot den nuvarande invandringen till Sverige.

Centerns partiledare Annie Lööf har twittrat att hon är redo för nyval. Vänsterns partiledare Jonas Sjöstedt har gett samma besked.

Socialdemokraten Löfvens budgetförslag befann sig i riskzonen efter att Sverigedemokraterna i går meddelade att de röstar mot budgetförslaget tillsammans med oppositionen den borgerliga Alliansen. Regeringens budgetförslag hade ännu haft en möjlighet om det hade återförvisats till finansutskottet. Socialdemokraterna yrkade inte på återremittering eftersom de borgerliga hade gjort det tydligt att de inte ville diskutera.

Läs också:
"Politiskt vakuum och kaos att vänta"
Alliansen till nyval tillsammans
Ingemo Lindroos: Polariserad debatt i krisläge
SD fäller svenska regeringens budget

Länk till personens Twitterprofil.