Hoppa till huvudinnehåll

Nyhetsskolan

Samvete - änglar och djävlar

Från 2014
Uppdaterad 02.06.2016 14:23.
En flicka som går på en väg och funderar.

Samvete är något som vi alla har, mer eller mindre. Det är lite som en egen domare i vårt huvud, som säger då vi gör rätt eller fel. Samvetet vill oftast att man beter sig på ett visst sätt och att man behandlar saker och ting på ett gott och accepterat sätt enligt samhället.

Moral däremot är oskrivna regler som vi medvetet eller omedvetet följer, samvetet kan vara vakten för att vi verkligen strävar efter att följa olika regler.

Nästan hälften i klassen har någon gång haft skuldkänslor medan en fjärdedel inte har och resten har väldigt ofta.

I serier och i olika filmer har moralen och samvetet sett ut som en djävul och ängel som sitter på varsin axel. Då kan man tänka sig att ängeln är den moraliska och djävulen den omoraliska. Sen är det bara upp till samvetet och viljan att vilkendera lösning du väljer.

Ofta får man höra att den "goda vägen" är den svåra vägen, och det kan tolkas på flera olika sätt. Man kan tänka sig att det är lättare att fuska sig fram i livet med snabba lösningar när man lika bra kunde göra allting fullständigt och inte använda genvägar.

Samvetet brukar någon gång ge oss skuldkänslor för att vi ska förstå att vi gjort fel, jag har tagit reda på om mina klasskamrater får skuldkänslor. Nästan hälften i klassen har någon gång haft skuldkänslor medan en fjärdedel inte har och resten har väldigt ofta.

Samvete kan också förknippas med självdisciplin, har man självdisciplin har man förmodligen också ett samvete. Ett gott samvete brukar ofta leda till lugn och ro, och man känner att man har gjort rätt.

Den bästa vägen till ett gott samvete är goda gärningar.

Wilhelmina Lehtola, Winellska skolan i Kyrkslätt
Den här texten är skriven av en av Yle Nyhetsskolans unga reportrar.