Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Alliansen till nyval tillsammans

Från 2014
Uppdaterad 03.12.2014 21:59.
Alliansen
Bildtext Göran Hägglund, Anna Kinberg Batra, Jan Björklund och Annie Lööf.
Bild: EPA/PONTUS LUNDAHL

Partiledarna för Moderaterna, Centerpartiet, Folkpartiet och Kristdemokraterna som tillsammans utgör den borgerliga Alliansen i Sverige svarar på statsminister Stefan Löfvens (S) besked om nyval i mars med att de antar utmaningen. De går till valet med gemensamma krafter.

- Vi konstaterar att riksdagen har beslutat om rätt budget men har fel regering, sade Moderaternas gruppledare Anna Kinberg Batra nyss på Alliansens presskonferens enligt Svenska Dagbladet.

Enligt Kinberg Batra har regeringen kommit till makten dåligt förberedd, och läget i dag är en konsekvens av det. Stefan Löfven har gjort en tydlig vänstergir, sade Centerpartiets partiledare Annie Lööf. Lööf hade redan tidigare på Twitter meddelat att Centerpartiet är redo för val.

Moderaterna bestämde på onsdagen att de kommer att välja ny partiledare den 10 januari. Den blivande ledaren för Moderaterna är också Alliansens ledare, försäkrade Folkpartiets Jan Björklund.

Alliansen vill skapa en stark Alliansregering och gå vidare på den framgångsrika politik som de bedrivit i Sverige de senaste åtta åren, sade Jan Björklund.

- Vi varnade i valrörelsen för att om de rödgröna vinner så blir det kaos. Och det var för att de inte var förberedda, säger Björklund.

Kristdemokraternas Göran Hägglund varnade för att nyval kanske inte löser de problem som finns nu i politiken. Partiledarna vill göra det möjligt för kommande minoritetsregeringar att regera, speciellt på grund av Sverigedemokraternas agerande nu.

Läs också:
Nej till Löfvens budget - nyval kommer att utlysas
"Politiskt vakuum och kaos att vänta"
Ingemo Lindroos: Polariserad debatt i krisläge

Diskussion om artikeln