Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Tuomioja: Unik situation i Sverige

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 08:32.
Erkki Tuomioja

Utrikesminister Erkki Tuomioja (SDP) är överraskad över onsdagens händelseförlopp inom svensk politik. Han kallar situationen alldeles unik.

Upplägget i Sverige påverkas enligt Tuomioja ändå inte av att regeringen utlyser nyval.

- Inget förändras i praktiken om Sverigedemokraterna är vågmästare och jag tror inte att Alliansen får fler röster än de partier som stöder Löfvens regering, säger Tuomioja. Han säger att han har svårt att se vem som gynnas av situationen.

Tuomioja säger att Sverige har hamnat i det nuvarande läget fullkomligt oförberedd. Han anser att situationen är speciell bland annat för att ingen speciellt har drivit på nyval.

Sverige djupt delat

Sverige är ett djupt delat land, anser Tuomioja. Han har inte kunnat urskilja någon större vilja hos någon part att lösa regeringskrisen. Den svenska blockpolitiken ser han vara på väg att förfalla.

- Blocken fungerar inte när det finns en tredje part inblandad, i detta fall Sverigedemokraterna. Partiet hade visserligen en god ställning redan under den förra valperioden, men det ledde inte till sådana här situationer, säger Tuomioja. Nu måste man inleda samarbetet över blockgränserna, annars fortsätter det frusna läget.

Tuomioja tycker inte att problemen kan skyllas på statsminister Stefan Löfven (S). Han tror ändå att Löfven för mycket kan ha litat på förfarandet under de tidigare borgerliga regeringarnas tid, då det större blockets förslag i allmänhet vann.

I Finland har liknande problem inte uppstått eftersom likadan blockpolitik inte finns hos oss, säger Tuomioja.

Siina Repo, Yle Uutiset

Läs också:
Nej till Löfvens budget - nyval kommer att utlysas
"Politiskt vakuum och kaos att vänta"
Alliansen till nyval tillsammans
Ingemo Lindroos: Polariserad debatt i krisläge