Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien förbjuder resor till al-Raqqa i Syrien

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 10:42.
Australiens utrikesminister julie bishop
Bildtext Australiens utrikesminister Julie Bishop på besök i Irak.
Bild: EPA/ALI ABBAS

Australiens utrikesminister har tagit till tuffa nya antiterrorlagar för att förhindra att muslimer från landet åker för att strida för Islamiska staten IS.

Utrikesministern Julie Bishop har gjort det olagligt för australier att åka till den Syriska provinsen al-Raqqa, som är ett av IS starkaste fästen.

Det australiska parlamentet godkände i oktober ett lagförslag som ska göra det lättare att väcka åtal mot australier som strider för IS i Syrien och Irak.

Bishop fck makten att utse vissa regioner till terroristhärdar och utföra reseförbud om inte legitima orsaker till att resa finns.

Syriska al-Raqqa blev idag den första regionen i världen som utsätts för ett liknande reseförbud.

- Det här gör det ett brott under australisk lag att åka till ellerstanna i al-Eaqqa utan en legitim orsak. Alla som åker dit eller stannar där kan dömas till upp till tio års fängelse, sade Bishop till parlamentet.

Kritiker kallar det drakoniskt

Kritiker säger att antiterrorlagarna är för radikala och ställer rättsväsendet på kant när misstänkta måste bevisa att de är oskyldiga istället för att bevis mot deras skyldighet läggs fram. Det här utgör ett problem speciellt för journalister.

Bishop säger att hon har dragit in 75 pass och vägrat utfärda tio pass för att hindra att extremister åker från Australien för att strida i utländska konflikter.

Tusentals människor från olika delar av världen har rest till Irak och Syrien för att strida för IS, uppger säkerhetsexperter.

I september uppmanade FN alla stater att göra det brottsligt att åka utomlands för att strida för militanta grupper, eller rekrytera andra att göra det.

Australien har höjt sin beredskap för terrorattacker och har utfört många polisräder i stora städer.

Den konservativa premiärministern Tony Abbott har sagt att minst 70 australier strider i Irak och Syrien uppbackade av ett hundratal medhjälpare i Australien.

Diskussion om artikeln