Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

"Blockpartierna måste ta invandringsdebatten"

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 10:44.
Åsa Bengtsson i slaget efter tolv
Bildtext Åsa Bengtsson är professor vid Mittuniversitet och forskare vid Åbo Akademi

På onsdag kväll blev det klart att Sverige står inför nyval. Statsvetarprofessorn Åsa Bengtsson tror att de andra partierna inte längre kan ducka för invandringsdebatten som Sverigedemokraterna vill ta.

Efter att vågmästarpartiet Sverigedemokraterna på onsdag röstade för oppositionens budgetförslag meddelade statsminister Stefan Löfven (S) att han utlyser nyval (extra val).

Åsa Bengtsson, professor i statsvetenskap, hur överraskad är du av utvecklingen?

Man vet man har, men inte vad man får

Jag är väldigt överraskad, och det tror jag att de flesta är. Få av mina kollegor hade förutspått att det skulle bli ett extra val, att det skulle låsa sig så att man gick in för den här ganska radikala lösningen. Ett extra val är ju alltid en risktagning – man vet vad man har, men man vet inte vad man får.

Hur tror du att det här extravalet kommer att skilja sig från riksdagsvalet som hölls i september?

Sveriges riksdag

Sveriges riksdag har 349 ledamöter. Mandatfördelningen efter riksdagsvalet och regeringsbildningen hösten 2014:

Regeringen (138 mandat):

 • Socialdemokraterna (S) - 113
 • Miljöpartiet (MP) - 25

Oppositionen (211 mandat):

 • Moderata samlingspartiet (M) - 84
 • Sverigedemokraterna (SD) - 49
 • Centerpartiet (C) - 22
 • Vänsterpartiet (V) - 21
 • Folkpartiet (FP) - 19
 • Kristdemokraterna (KD) - 16

Blockpolitiken:

 • Det rödgröna blocket (159) består traditionellt av S, MP och V.
 • Den borgerliga Alliansen (141) består av C, FP, KD och M.
 • SD (49) står utanför blocksamarbetet.

Det är väldigt svårt att förutspå. Extra val är ju exceptionellt i en svensk kontext – man har inte haft något extraval sedan 1958 och det är enda gången det har skett. Men det är också väldigt svårt att se att det skulle leda till en lösning på problemet.

Problemet är ju att inget av de traditionella blocken får en egen majoritet när Sverigedemokraterna har växt som de har gjort under de senaste valen, sakta men säkert och ganska rejält nu i höstens val. Det är svårt att se att extra val skulle lösa själva grundproblemet när det gäller regeringsfrågan.

Det finns ju också de som tror att Sverigedemokraterna kommer att gynnas av det här och växa ytterligare. Det är väldigt mycket fokus på Sverigedemokraterna just nu och de vill ju lyfta sin fråga, invandringen, i den kommande valkampanjen.

Tror du att de andra partierna kan fortsätta att ignorera Sverigedemokraterna?

De kommer åtminstone att försöka frysa ut dem och vägra samarbeta med dem i riksdagen. Den taktiken har både vänsterblocket och alliansen försökt hålla väldigt strikt. Det är kanske den taktiken som har lett till en sådan frustration bland Sverigedemokraterna och förorsakat den här situationen.

Grundproblemet är kanske den fråga man inte vill diskutera, det vill säga frågan om invandring som Sverigedemokraterna väldigt gärna vill ha upp på debatten. Där tror jag att de andra partierna inte längre kan ducka, utan de är tvungna att ta debatten och försöka bemöta Sverigedemokraterna på ett mycket tydligare sätt än hittills.

Man måste kunna förklara och motivera den politik som man själv står för och övertyga väljarna om att man har rätt linje så att det inte bara är Sverigedemokraterna som talar om invandringspolitiken.

Finns det en risk för att Sverige kommer in i en oändlig spiral av extra val?

Det tror jag inte. Det här har helt enkelt förorsakats av att man underskattade Sverigedemokraterna och deras vilja att gå emot praxis. De tänker inte längre rösta enligt en viss praxis som har gjort det ganska enkelt att regera i minoritet i Sverige.

Jag är ganska övertygad om att de andra partierna måste hitta något slags lösning på problemet om man vill fortsätta utesluta Sverigedemokraterna från makt och inflytande. Så pass pragmatisk är man nog ändå i längden att man inte har nyval efter nyval, utan att man försöker hitta mekanismer som gör att det går att regera i minoritet eller att man försöker ha ett blocköverskridande samarbete.

Hur många stilpoäng ger du åt statsminister Stefan Löfven för den här situationen?

Inte särskilt många, det har varit ganska uppenbart under hösten att han är orutinerad på det politiska fältet och i politik på den här nivån.

Hans bakgrund är ju inom fackföreningsrörelsen och det är ett annorlunda spel som spelas där. Han spelade högt spel, han hade räknat med att de andra partierna skulle hålla sig till invand praxis, vilket Sverigedemokraterna bröt.

Han hade också räknat med att han skulle klara av att pressa Allianspartierna till att stödja hans regering på det ena eller det andra sättet och där misslyckades han också.

Han har helt enkelt underskattat låsningarna i svensk politik som är väldigt starka just nu. Ingen vill ge efter och därför befinner vi oss i den här situationen.

Läs också: "Politiskt vakuum och kaos att vänta"
Alliansen till nyval tillsammans