Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Staten kan behandla regioner ojämnt

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 13:56.
Nylands förbund
Bild: YLE/Jonas Blomqvist

Nylands landskapsförbund utreder om staten har behandlat regioner ojämlikt i landskapsplaneringen.

I Kymmenedalen tas turistströmmar från öst i beaktande i landskapsplanen. När planen för Nyland gjordes upp var det inte tillåtet. Följden blev bland annat att stormarknaderna uteblev från Kungsporten i Borgå.

Miljöministeriet tar det sista beslutet

Landskapsfullmäktige är det högsta beslutande organet vid Nylands förbund. Förbunden gör bland annat upp landskapsplaner för sin egen region.

Landskapsplanerna ritar upp de stora linjerna. De ligger som grund för kommunernas egen planering.

Landskapsplanerna fastställs av Miljöministeriet, eller så inte.

Landskapsfullmäktige ville för några år sedan se stormarknader i Kungsporten utanför Borgå centrum. Miljöministeriet satte stopp för planerna och följderna syns idag invid riksväg 7.

- Där kom inte den beteckning som vi borde ha fått, säger Janette Englund, ordförande för stadsutvecklingsnämnden i Borgå och medlem i landskapsfullmäktige. Vi ligger nära Helsingfors och vi har haft ganska stora problem med det.

Ojämlik behandling?

Englund berättar att Miljöministeriet i slutet av november fastställde en etapplandskapsplan för Kymmenedalens förbund med synnerligen intressanta lösningar.

- Man har tagit i beaktande turistströmmar speciellt österifrån och hur de inverkar på handeln. Då vår plan fastställdes fick vi absolut inte ta det i beaktande. Det tycker jag är ganska kontroversiellt.

Planerna synas som bäst av tjänstemän vid Nylands förbund.

- Om man hittar skäl att öppna vår (Nylands) etapplandskapsplan för att få jämlik behandling så kan man göra det.

Också Pockar och Lovisa har växtvärk

Englund hoppas att man skulle hitta en lösning för att göra den regionala planeringen lättare. Inte bara Kungsporten i Borgå har drabbats, utan även västra infarten till Lovisa. Pockar i Lappträsk har haft svårt att växa.

Borgås geografiska läge nära Vanda och östra Helsingfors är problematiskt.

- Vi kan inte jämföra oss till exempel med S:t Michel eller Jyväskylä. Vi är nära väldigt stora handelsenheter, det sätter sina spår och gör det lite jobbigt för oss. Det är inte lika lätt att få stora företag att etablera sig här när de finns på en halvtimmes köravstånd.

Janette Englund intervjuades i God morgon Östnyland torsdagen den 4 december.