Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Mörk julklassiker med glada skådespelare på Tryckis

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 13:42.
Scen ur En julsaga av teater Magnitude.
Bildtext Scen ur En julsaga av Teater Magnitude.
Bild: Chris Senn

Teater Magnitude laddar upp inför julen med klassikern En julsaga av Charles Dickens. Det blir gruppens första offentliga arbetsprov, men skådespelare Eddy Krook verkar ha nerver av stål.

- Jag är inte alls nervös, men det blir ändå spännande för alla som är med, säger Krook som också spelat i Raseborgs sommarteater.

Eddy Krook och Emma Kullberg i Yle Västnylands studio.
Bildtext Eddy Krook och Emma Kullberg.
Bild: Yle/Malin Valtonen

En julsaga handlar om den bittra och ensamma herr Scrooge som bor i ett dystert hus. Dessutom är Scrooge snål, vilket inte är en bra kombination. Men en kväll får han besök av ett spöke som så småningom får Scrooge att tänka på ett nytt sätt. Klassikern har visats i olika former. Kalle Ankas version är kanske den mest kända.

Teater Magnitude

En teatergrupp som består av personer med och utan funktionsnedsättningar.

Föreningen De Utvecklingsstördas Väl i Västnyland står bakom teatern.

Föreningen tilldelas 1000 euro av Konstsamfundet i år.

Glada blir ledsna

Emma Kullberg har regisserat den stundvis mörka pjäsen och säger att hon jobbat mycket med stämningen på scenen. Skådespelarna är helt enkelt så ivriga.

- Skådespelarna är så sociala och glada, de tycker om att vara med varandra. Därför har vi fått jobba med att få dem att vara ledsna på scenen, säger Kullberg som är utbildad dramainstruktör.

Skådespelare Krook har bara gott att säga om regissören Kullberg, trots att hon kan vara lite glömsk ibland.

- Hon gör ett jättebra jobb och är aldrig nervös, men hon brukar glömma lite.

Radio Vega Västnyland

9:12

Kullberg medger att hon kan glömma saker ibland, speciellt då hon har mycket på gång. Förövrigt har arbetet med Teater Magnitude gått bra.

- Det har varit rätt enkelt, skǻdespelarna är så samarbetsvilliga. Och jag har aldrig jobbat med så glada skådespelare som nu. Det är verkligen givande, säger Kullberg och Krook instämmer och säger att man får skratta mycket på övningarna och föreställningarna.

Teater Magnitude har samarbetat med yrkesskolan Axxell där textillinjen har fixat rekvisitan och kläderna.

- Jag har en sopsäck och tidningspapper på mig, säger Krook som bland annat spelar tiggare.

Drömmar blir verklighet

Redan nu blickar Teater Magnitude framåt. På våren sätter man upp en helt egenskriven pjäs.

- Skådespelarna har fått vara med och kommit med idéer. De har fått berätta om sina drömmar som vi sedan har skrivit ner och skickat till en författare som skriver pjäsen, säger Kullberg.

Men först ska det firas jul. Pjäsen En julsaga kommer att visas tre gånger i december, men allmänheten får hålla sig i skinnet och vänta till torsdagen den 18 december då det är visning på Tryckeriteatern i Karis. Dessutom är det fritt inträde. Bokningar görs till adressen teatermagnitude@gmail.com.

Diskussion om artikeln