Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Många planer för biblioteket i Bromarv

Från 2014
Uppdaterad 15.12.2014 10:55.
Biblioteksbesökare i Bromarvs filialbibliotek
Bildtext På vintern lånar Bromarvborna ungefär 450 böcker i månaden på byns bibliotek.

Det har gått ett år sedan Bromarf Biblioteks vänner r.f. köpte fastigheten Furutorp, där byns bibliotek finns. På det sättet säkrades biblioteket framtid för tre år. Nu jobbar föreningen hårt för att visa att verksamheten behövs. Bland annat hoppas man att staden installerar ett öppet bibliotekssystem

Biblioteksfunktionär Karita Lindgård
Bildtext Karita Lindgård har snart jobbat 38 år på Bromavs bibliotek.

Karita Lindgård började jobba på biblioteket i Bromarv år 1977. Samma år slutade Bromarv existera som självständig kommun och biblioteket slutade vara ett huvudbibliotek.

- Men bokmängden var fortfarande som på ett huvudbibliotek och vi hade bra anslag för nyanskaffning av böcker. Det fanns också gott om låntagare, minns Karita Lindgård i dag, nästan 38 år senare.

Sedan kommunsammanslagningen med Tenala år 1977 har Bromarv varit med om två sammanslagningar till; med Ekenäs år 1993 och med Raseborg år 2009. Biblioteket har samtidigt förvandlats till ett filialbibliotek ute i periferin, som länge har levat med ett stängningshot hängande över sig.

Allt färre besökare

Bromarvs filialbibliotek
Bildtext Biblioteket i Bromarv är öppet tio timmar i veckan.

Biblioteket finns i fastigheten Furutorp, som tidigare också fungerade som kommungård. I dag blickar de tidigare kommundirektörerna ner från sina porträtt på biblioteksbesökarna, som blir allt färre.

- En av största utmaningarna är att få folk att komma hit och låna böcker, säger biblioteksfunktionären Karita Lindgård. Speciellt de två senaste åren har låntagarna blivit märkbart färre.

Enligt henne är det en väldigt stor skillnad mellan sommar- och vinterhalvåret. Sommargästerna är flitiga låntagare och i juli är antalet lån uppe i 1800, medan de under vintern är ungefär 450 per månad.

En orsak kan vara att allt färre Bromarvbor jobbar i byn och därför lånar sina böcker på något annat bibliotek. En annan orsak är att folk överlag har mindre tid, tror Karita Lindgård.

Slutet nära hösten 2013

Lindgård har levt med stängningshotet hängande över sig så länge, att hon har slutat att fundera på det.

- Varje år när det närmar sig budgettider så hör man att det måste sparas och då nämns nästan alltid filialbiblioteken, säger hon.

- Förra året lät det verkligen som om det var slut, jag var helt säker på att sagan för Bromarvs biblioteks del var all.

Framtiden för filialbiblioteket i Bromarv såg verkligen mörk ut hösten 2013. Staden funderade på att sälja Furutorp och skulle det ha skett, hade risken för att biblioteket stängts varit överhängande.

Men i sista minuten fick Bromaf Biblioteks Vänner r.f. en anonym donation på närmare 30 000 euro. Det innebar att föreningen kunde köpa fastigheten och på det sättet rädda biblioteket tre år framåt, till nästa fullmäktigeperiod.

Många planer inför framtiden

Janne "Johan" Johnsson
Bildtext Johan Johnsson är sekreterare i Bromarf Biblioteks Vänner r.f.

Föreningen, som grundades för fem år sedan och aktivt jobbar för att hålla kvar biblioteket, ordnar bland annat väldigt populära författarträffar. Sekreterare Johan Johnsson säger att man nu koncentrerar sig på att rusta upp fastigheten och lobba för att biblioteket ska få finnas kvar.

- Nu kommer vi att jobba ännu hårdare för att se till att det här faktiskt ska utvecklas till ett kulturhus, säger han. Vi ska försöka få det att bli öppet lite längre och vi försöker skaffa hit digitaliseringsutrustning så att man kan digitalisera till exempel diabilder och videofilmer, säger han.

Dessutom har föreningen ansökt och beviljats stöd för att installera jordvärme, vilket sparar pengar som man kan använda till att bland annat ordna kulturevenemang.

Öppet bibliotek

Dessutom har föreningen på prov begärt en offert av ett brittiskt företag på vad det skulle kunna kosta att installera ett öppet bibliotekssystem i Bromarv, i stil med det som finns i Ingå. Summan landar på ungefär 30 000 euro. Offerten är inlämnad till kulturnämnden i Raseborg och nu hoppas man inom Bromarf Biblioteks Vänner att staden nappar på initiativet.

- På det här sättet har vi råd att öka öppethållningstiderna och öka användningsgraden på huset, säger Johnsson.

Vill inte ta över verksamheten

Det har nu gått ett år av bibliotekets treåriga tidsfrist. Johnsson är optimist och tror att föreningen hinner lobba för att biblioteket får fortsätta existera. Men det finns inga planer på att föreningen skulle ta över biblioteket i egen regi om staden sätter tummen ner för fortsatt existens.

- Vi är bundna av ett samarbete med Raseborgs stad, säger han. Att vi skulle ta över verksamheten i egen regi ingår inte i vår tankevärld.

Politikerna förstår inte konsekvenserna

Både han och Karita Lindgård hoppas att biblioteket inte försvinner.

- Det skulle vara som om hjärtat i byn försvann, säger Lindgård. De flesta politikerna kommer från stan och det är så lätt att klubba av något som finns långt borta. Jag tror inte riktigt att de förstår vad de egentligen ställer till med.

Texten är rättad 15.12. Den uppskattade summan för ett öppet bibliotekssystem är ungefär 30 000 euro - inte 300 000 euro, som det felaktigt stod i artikeln.

Mer om ämnet på Yle Arenan