Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Nya kårordföranden: Inget utskott för tvåspråkiga studenter

Från 2014
Mari Kyllönen är ny ordförande för Studentkåren vid Helsingfors universitet
Bildtext Mari Kyllönen är ny ordförande för studentkåren vid Helsingfors universitet.
Bild: Yle / Ted Urho

Det nedlagda tvåspråkighetsutskottet vid studentkåren kommer inte att återuppstå nästa år. Så säger Mari Kyllönen, nyvald ordförande för studentkåren vid Helsingfors universitet.

Då Mari Kyllönen officiellt fattar ordförandeklubban den första januari kommer hon inte att klubba igenom ett beslut om att återinföra tvåspråkighetsutskottet vid studentkåren.

- Nedläggningen är ett resultat av ett digert reformarbete vi gjort med våra utskott. Vissa har vi avskaffat och vissa har vi gjort till permanenta organ, berättar Kyllönen.

Verksamheten närmare fältet

Det tvåspråkiga utskottet lades ned på grand av inaktivitet. Kyllönen ser andra former för samarbete för de tvåspråkiga studenterna vid världens hundrade bästa universitet. Istället för utskottet vill hon instifta ett nätverk för svensk- och tvåspråkiga studenter.

- Jag tror att fältets röst kommer fram bättre genom ett nätverk där aktiva studenter från de svensk- och tvåspråkiga nationer och ämnesföreningar är medlemmar.

Mari Kyllönen studerar historia för sjunde året. Som ordförande för hon studentkårens 28 000 medlemmars talan under år 2015.

Läs också: Studentkåren vill slopa tvåspråkighetsutskottet