Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Vill du sänka din lön?

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 20:42.
programledare för Obs debatt

Radikala åtgärder efterlyses för att Finland ska komma upp ur sin värsta ekonomiska kris på 150 år. Ett av förslagen är sänkta löner, eftersom det skulle förbättra företagens situation. Priserna skulle sjunka, exporten öka och investeringarna stiga.

Visserligen låter det här bra, det är i allas vårt intresse att få företagen på fötter och landets ekonomi att lyfta.

Jag bara undrar om det här ska ske på just min bekostnad?

Det har bland annat kastats fram att lönesänkningarna borde gå på ca 20% för att de ska ha någon effekt. För mig som ensamförsörjare till tre hungriga tonåringar är denna 20% ganska exakt vår familjs månatliga matutgifter.

Och det är just här som kritiken mot lönerean kommer fram. Man kan inte sänka löner samtidigt som priser och utgifter fortsätter att vara lika höga som förr.

För att lönerean skulle vara genomförbar, borde den samtidigt inbegripa utgiftsnivåerna på alla punkter; skulder, priser, hyror.

Bostadslån och affärer borde göras om och priser borde sänkas.

Det här låter komplicerat och omständligt och risken att folk faller mellan olika system och förlorar sin köpkraft verkar stor. Det är de vanliga löntagarna som tar riskerna och betalar notan, medan investerarna och kapitalmakten drar hem vinsten.

Eller vänder man på steken kan man säga att medan investerarna, företagen och kapitalmakten gör vinster, ökar exporten, arbetslösheten minskar, fler förtjänar mer och hjulen börjar rulla och alla vinner.

Vad tycker du – är lönerea lösningen på århundradets ekonomiska kris?

Är lönenivån för hög i Finland? Det debatterar Obs debatt med företagaren Marita Backman, privatbankiren Stefan Törnqvist, Vänsterungas ordförande Li Andersson och ordföranden för FFC:s svenska sekretariat Rune Takamaa. Rikhard Husu leder ordet. Obs debatt på Yle Fem fredag 5.12 kl. 17.20 och på Yle Arenan.

Läs också:
Mattias Fagerholm: Schweiz i europeisk lönetopp

Mer om ämnet på Yle Arenan