Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Vårdreformen: Esbo landets största förlorare, Helsingfors största vinnaren

Från 2014
Läkare talar i telefon på mottagning.
Bildtext Vården blir dyrare i de flesta kommuner i huvudstadsregionen i och med vårdreformen.
Bild: Yle

För största delen av kommunerna i huvudstadsregionen innebär social- och hälsovårdsreformen att kostnaderna för vården kommer att öka.

Mest i hela landet ökar de i Esbo. Den faktiska ökningen ligger på 32 miljoner euro. Vårdkostnaderna ligger nu på 619 miljoner men reformen gör att de kommer att stiga till 651 miljoner.

Samtidigt minskar vårdkostnaderna mest i landet i Helsingfors. Minskningen är hela 145 miljoner euro.

Kommunerna i huvudstadsregionen kommer att höra till det södra vårdområdet, som inleder sin verksamhet 2016. Sammanlagt hör 53 kommuner till det området.

Inom det södra vårdområdet kommer det att finnas högst fyra samkommuner som producerar själva vården och de kör i gång 2017. Hur gränserna för de här fyra samkommunerna ser ut är fortfarande oklart.

Ökar mest per invånare i Grankulla

När det gäller kostnaderna per invånare är Grankulla den kommun i huvudstadsregionen där ökningen är störst.

Vården i Grankulla kostar nu 2 774 euro per invånare och efter reformen 2 969 euro per invånare. Ökningen är alltså 195 euro.

I Esbo ökar kostnaderna med 126 euro per invånare, i Kyrkslätt med 123 euro och i Vanda med 44 euro. I Helsingfors minskar kostnaderna däremot med 241 euro per invånare.

Social- och hälsovårdsministeriet har räknat ut de framtida social- och hälsovårdskostnaderna för kommunerna och de publicerades på torsdag.

Läs också:

Kostnaderna för vårdreformen klarnar - så mycket betalar Svenskfinland
Vårdreformen klar för riksdagen - Huovinen: Inga stilpoäng