Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Våldsamt attentat i Tjetjenien

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 19:04.
tjetjenien
Bild: EPA/KAZBEK VAKHAYEV

I Tjetjenien har minst 19 människor dödats i ett attentat i den hårt bevakade huvudstaden Groznyj. Tungt beväpnade islamistiska rebeller gick till attack mot en polispostering under natten.

Därefter stormade de en mediabyggnad och en skola i närheten. Det finns inga uppgifter om civila dödsoffer, men byggnaderna stacks i brand och lämnades i ruiner.

Värsta attentatet på länge

Eldstrider och explosioner skakade Groznyj och närmare 30 poliser uppges vara skadade. Attentatet är det allvarligaste på länge i den ryska delrepubliken Tjetjenien.
En islamistisk grupp som kallar sig Kaukasusemiratet uppger sig stå bakom attentatet.

Rysslands president Vladimir Putin säger sig vara övertygad om att de tjetjenska säkerhetsstyrkorna klarar av situationen på egen hand. Attentatet inträffade bara några timmar innan Putin höll sitt årliga tal till nationen.

Ny våldsvåg befaras

De lokala myndigheterna hävdar att de har tagit kontroll över situationen. Inga gärningsmän ska ha kommit undan och nio av dem uppges vara dödade.

- Inga banditer kom undan och jag ledde själv operationen, säger den Moskvastödda presidenten Ramzan Kadyrov.

Många befarar ändå att en ny våldsvåg har startat i Tjetjenien. I oktober dödades fem poliser i ett attentat mot ett konserthus i huvudstaden.

Diskussion om artikeln