Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

I Notsjö blåser man nytt liv i glaset

Från 2014
Yle Nyheter TV-nytt: Nya krafter blåser liv i Notsjö - Spela upp på Arenan

Även om den industriella produktionen av glas lades ned i våras är verksamheten i full gång i Notsjö. En nygrundad stiftelse ska trygga Notsjös framtid.

Det tjusiga över 200-åriga glassamhället är långt ifrån ödelagt. Gläntar vi på en av dörrarna, ser vi att glasblåsningen är i full gång. De 14 glasblåsarnoviserna som undervisas här är om två år utexaminerade glasblåsare. De flesta tror sig få jobb.

Paula Pääkkönen, en av de studerande, är redan utbildad glasformgivare. Nu vill hon pröva på arbetet i praktiken.

- Min dröm är att grunda ett eget litet företag, säger hon.

En ny tid

Notsjö står inför en ny tid nu, säger Göran Andersson, som är ordförande för den nygrundade Notsjö-stiftelsen.

- Vi hade den tiden då vi hörde till bruket, som ligger en kilometer härifrån. Så hade vi den tiden då bruket var en del av stora konserner. Och nu har vi den tiden då Notsjö står på egna ben med konstnärer och aktiva företagare.

Göran Andersson säger att en av den nygrundade stiftelsens viktigaste uppgifter är att se till att hela glasmiljön bevaras.

- Så vi arbetar både för att bevara och bygga.

Många sevärdheter

Redan de bevarade ursprungliga träbyggnaderna är en fröjd för ögat. Men de står ingalunda tomma. Här finns ett museum som Kaj Franck, som sin sista gärning i form av konstärlig ledare, grundade. Museet beskriver brukets 200-åriga historia med allt från gamla fönsterglas och verktyg till dagens mästerverk.

Också konstnärerna låter oss titta in i sina glashytter, där de skapar sina verk. Här finns många shopar som bjuder på det allra senaste inom glaskonsten.

Till julen öppnar en utställning med julmotiv. Bland annat får vi se krubbor i glas.

Diskussion om artikeln