Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Esbodirektör om vårdreformen: Bra jobb straffas

Från 2014
En äldre man står framför en krukväxt inomhus. Han ler och ser in i kameran.
Bildtext Omsorgsdirektör Juha Metso blev inte glad när han bekantade sig med Esbos kostnader i och med vårdreformen.
Bild: YLE/Christoffer Gröhn

Omsorgsdirektören Juha Metso i Esbo fick en otrevlig överraskning på torsdagseftermiddagen när han bekantade sig med hur mycket social- och hälsovården kostar i och med vårdreformen. Kostnaderna i Esbo beräknas stiga med 32 miljoner euro, vilket är mest i hela landet.

- Det här kom som en överraskning. Tidigare talades det om en ökning på 13 miljoner euro för Esbos del, men nu är ökningen ytterligare 20 miljoner euro. Det förstår jag inte, säger Juha Metso till Yle Huvudstadsregionen.

Drabbas andra sektorer inom Esbo om vårdkostnaderna stiger så här mycket?

- Det drabbar hela stadens ekonomi, men jag hoppas att den här beräkningen inte är slutgiltig och att kalkylen görs om.

Social- och hälsovårdsminsiteriet publicerade på torsdagen sin uträkning om hur vårdkostnaderna förändras i landets kommuner i och med vårdreformen. I absoluta kostnader är Esbo klar etta när det gäller kostnadsökning då vården nu kostar 619 miljoner euro i staden medan kostnaderna efter reformen väntas bli 651 miljoner. Per invånare blir ökningen 126 euro.

Det verkar som om de kommuner som har sett till hälsovårdskostnaderna och gjort ett bra och billigt jobb nu straffas/ Juha Metso, Esbo

Helsingfors den stora vinnaren

Esbo kommer att med 52 övriga kommuner att finnas i det södra vårdområdet, som sedan ytterligare ska delas in i högst fyra produktionsområden. De kommuner som finns i varje vårdområde ska finansiera verksamheten med en avgift som motsvarar invånarantalet och beaktar faktorer som åldersstruktur och sjukdomsfrekvens och därför ökar kostnaderna för en del kommuner.

Kostnaderna skulle öka i alla kommuner i huvudstadsregionen förutom i Helsingfors, där kalkylen visar på en minskning med hela 145 miljoner euro. Helsingfors är därmed den kommun i hela landet som vinner mest på en vårdreform.

Juha Metso säger att det verkar som om bra jobb straffas i och med reformen.

- Det verkar som om de kommuner som har gjort ett bra och billigt jobb nu straffas, säger han.

Vad anser du då om att Helsingfors vårdkostnader sjunker?

- Det vill jag inte kommentera, men för Esbos del ser det dåligt ut.

"Vården blir dyrare och tillgängligheten sämre"

Inte heller i Grankulla ledde kostnadskalkylerna för vårdreformen till glada miner. Ökningen ser ut att bli 2 miljoner men ökningen per invånare är 195 euro, vilket är högst i huvudstadsregionen.

Social- och hälsovårdsnämndens ordförande Anna Lena Karlsson-Finne (SFP) säger att ökningen känns.

Vi misstänker att reformen både leder till att vården blir dyrare och att den ges längre bort från invånarna/ Anna Lena Karlsson-Finne, Grankulla

- Två miljoner är ganska mycket pengar med tanke på en stad av Grankullas storlek. För två miljoner euro får man ganska mycket gjort så som vi gör det nu. Det handlar om väldigt många tjänster med direkt service för Grankullaborna, säger Karlsson-Finne.

Hon är ändå inte förvånad att kostnaderna ser ut att öka.

- Vi har anat att det blir så här. Vi har nu låga kostnader i och med att vi har en liten organisation med få lager. Vi har också friska invånare i och med att vi har satsat på hälsofrämjande arbete.

Karlsson-Finne misstänker att vårdreformen innebär en dubbel försämring för Grankullaborna.

- Vi misstänker att reformen både leder till att vården blir dyrare och att den ges längre bort från invånarna. Men vi vet inte hur den dagliga servicen kommer att fungera i och med reformen.

Finns det en oro bland politiker och invånare i Grankulla om vad som nu ska hända?

- Det finns det definitivt. I Grankulla fungerar servicen på båda språken och den är nära på en mänsklig nivå. Tjänstemännen känner varandra och det har gått att fixa saker på en låg nivå, men det finns en rädsla att det nu försvinner. Det nuvarande systemet har gjort vården kostnadseffektiv.

2017 beräknas vårdreformen träda i kraft.

Läs också:

Vårdreformen: Esbo landets största förlorare, Helsingfors största vinnaren
Kostnaderna för vårdreformen klarnar - så mycket betalar Svenskfinland
Vårdreformen klar för riksdagen - Huovinen: Inga stilpoäng