Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Syraläckan täppt – faran över i Åbo

Från 2014
Uppdaterad 04.12.2014 21:02.
Syraläcka i Åbo, 4.12.2014
Bildtext Räddningsverket fick läckan täppt.
Bild: Yle/Vesa-Matti Ruuska

Salpetersyraläckan på Åbo bangård är nu täppt och faran för allmänheten är över. Läckan inträffade på torsdagskvällen.

Räddningsverket fick larm om olyckan på torsdagen klockan 17.08 efter att VR:s personal lagt märke till läckan. Syran läckte ut ur en tågvagn på Bangårdsgatan i Åbo. Cirka klockan 19 meddelade räddningsverket att läckan var täppt och att det inte heller finns någon fara för en ny läcka.

Enligt jourhavande brandmästare Torbjörn Lindström var läckan relativt liten och ingen kom till skada. Räddningsverket har inte fått uppgifter om att någon andats in salpetersyraånga och man har inte gjort några evakueringar.

– Det var en påfyllningslucka på en salpetersyravagn som varit lite öppen och det har skvalpat ut en del, uppskattningsvis 10–20 liter, salpetersyra. Det har läckt ut ända sedan Nystad och det är inte frågan om stora mängder här på bangårdsområdet, säger Lindström.

– Skulle det ha varit ett större läckage hade vi haft ett större moln som kunde ha rört sig mot bosättning och till områden där det rör sig människor, men så var inte fallet nu. Man kan säga att vi kom ganska lindrigt undan.

Relativt snabbt under kontroll

Tågtrafiken var länge avbruten men återupptogs under kvällens gång. Förseningar är ändå fortfarande att vänta.

– Sådana här olyckor måste alltid man ta med extra stor försiktighet. Innan man kan börja åtgärda själva läckaget måste man få reda på vad det är för ett ämne. Med de förutsättningar vi hade fick vi det ganska snabbt under kontroll, säger Lindström.

Salpetersyra är farligt för människor och Åboborna uppmanades hålla sig inomhus med fönster och dörrar stängda tills faran var över. Också luftkonditioneringen skulle stängas.

Salpetersyra är en färglös, kraftigt frätande syra. De första symtomen vid inandning av salpetersyraånga är irritation i ögon och luftvägar.

Egentliga Finlands räddningsverks ursprungliga varningsmeddelande: Kemikalieolycka på järnvägen. Hälsofarlig gas i luften. Tågtrafiken är stoppad. Undvik att röra dig i området innan meddelande om att faran är över getts.