Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Mathjälpen från butikerna har ökat

Från 2014
Överbliven mat som delas ut som mathjälp
Bild: YLE/Mikael Kokkola

Livsmedelssäkerhetsverket Evira publicerade år 2013 för första gången anvisningar för hur livsmedel ska överlåtas till mathjälp utan att man äventyrar livsmedelssäkerheten. Eviras anvisningar har lett till att mathjälpen har ökat, åtminstone för HOK Elantos del.

- Rekommendationerna från Evira har avsevärt ökat mathjälpen, säger Satu Kattilamäki. Hon är kvalitets- och miljöchef vid det regionala handelslaget som har mer än 580 000 ägarkunder i huvudstadsregionen.

För lite mer än ett år sedan samarbetade HOK Elanto med 25 välgörenhetsorganisationer i huvudstadsregionen, men nu ger 60 av andelslagets butiker mathjälp till 55 aktörer som församlingar och välgörenhetsföreningar. Från och med 2015 är det tänkt att ytterligare 10-15 butiker ska börja skänka överbliven mat, säger Kattilamäki. Då inleds ett samarbete med projektet Gemensamt bord i Vanda där staden och församlingarna erbjuder hjälporganisationerna en kylbil för transport av mathjälp.

Inte bara bröd och grönsaker

På frågan vilket slags matprodukter som ges till mathjälp svarar Kattilamäki att det är lättare att räkna upp produkter som inte överlåts. Det gäller bland annat produkter som säljs i lösvikt, till exempel bröd, sallader och varm mat. Barnmat ges inte heller till välgörenhet, och det brukar inte heller bli över mycket barnmat, säger Kattilamäki.

Samtidigt som mathjälpen har ökat finns det också en annan trend som minskar matsvinnet. Allt mindre mat blir över i butikerna eftersom nedsatta produkter som närmar sig sista försäljningsdagen har börjat gå åt bättre under de två senaste åren, ett fenomen som Satu Kattilamäki förknippar med den utdragna recessionen.

Frukost
Bild: YLE/Mira Myllyniemi

"Man ska inte slänga mat"

Inom K-gruppen faller ansvaret för mathjälpen på de enskilda köpmännen. En som varit aktiv i sammanhanget länge är köpmannen och ekonomierådet Heimo Välinen vid K-supermarket Seilori i Esbo.

Han har delat ut mathjälp sedan 1980-talet och i omfattande skala sedan 15 år tillbaka då han införde en praxis där produkter som närmar sig sista försäljningsdagen delas ut till välgörenhet. Frivilliga från Esbovikens församling hämtar maten från Välinens butik och delar ut 15 000 matkassar årligen. Kassarna innehåller alla slags livsmedel.

Välinen säger att det finns många människor som behöver hjälp och att han redan som barn fick lära sig att man inte ska slänga mat. Personalen i hans butik får lära sig att ta tillvara till exempel halvfabrikat där förpackningen har skadats en aning. Socker- och mjölpåsar som gått sönder förpackas i en skild påse och ges som mathjälp i stället för att produkten skulle slängas.

Välinen säger att matsvinnet i hans butik begränsas tack vare långt automatiserade beställnings- och försäljningssystem. Räknat i procent uppgår svinnet till mellan 1,2 och 1,3 procent. Räknat i pengar blir det ändå en kvarts miljon euro, säger köpmannen.

Eviras rekommendationer gör det möjligt att djupfrysa eller frysa matprodukter som närmar sig sista användningstidpunkten eller bäst före -datum. De här produkterna kan skänkas till välgörenhet inom två månader efter datummärkningen löpt ut.

Välinen säger att djupfrysning inte behövs vid Seilori eftersom mathjälpen är så omfattande och produkter delas ut varje dag. Han säger att man i mindre butiker däremot djupfryser produkter och delar ut dem till exempel en gång per vecka. Välinen hoppas att allt fler butiker ska börja ge mathjälp.

Gravlaxbit  på fat. Närbild.
Bild: Yle

Se upp med Listeriabakterier

Eviras anvisningar tillåter att man djupfryser också mat som egentligen inte lämpar sig för djupfrysning. Det här gäller till exempel förpackningar med kallrökt eller gravad fisk som förpackats i vakuum eller i en skyddande atmosfär. Då en välgörenhetsorganisation tillreder mat av den upptinade fisken måste fisken hettas upp.

Överinspektör Pirjo Korpela vid Evira säger att det är viktigt att hetta upp fisken ordentligt. Annars kan listeriabakterier ställa till med allvarliga problem. En stor dos listeriabakterier kan förorsaka listerios som kan leda till blodförgiftning och hjärnhinneinflammation.