Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Östnyland förlorar på vårdreformen

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 05:20.
En tom korridor i Nickby hälsostation.
Bild: Yle / Hanna Othman

I alla östnyländska kommuner får man betala mera för social- och hälsovården efter vårdreformen.

Bland de östnyländska kommunerna skulle kostnaderna stiga mest i Sibbo, med 154 euro per invånare. Kommundirektör Mikael Grannas säger att han hade förberett sig på en högre siffra.

- Jag hade förväntat mig värre. Hittills har det talats om mellan sju och nio miljoner i tilläggskostnader, och det här förslaget ligger på tre miljoner. Men summan kräver en höjning av skatteöret med 0,75 för sibboborna.

Borgå måste betala mer

I Borgå föreslås hälsovårdskostnaderna stiga med 132 euro per invånare, eller ungefär 6,6 miljoner. Av de östnyländska kommunerna kommer Lovisa lättast undan med en höjning på 25 euro.

Lovisas stadsdirektör Olavi Kaleva säger ändå att det finns mycket som ännu är oklart och att det är svårt att säga hur bra siffrorna kommer att stämma ihop med verkligheten.

- Vi var införstådda på att det skulle bli dyrare, bra att det inte blev mera än så här.

Inte ännu slutgiltiga siffror

Enligt Olavi Kaleva hade Lovisa stad räknat med att det till och med kunde bli 2,3 miljoner dyrare för staden på årsbasis. Nu är förslagssiffran 388 000 euro.

- Det är lite oro och osäkerhet ändå i om summorna stämmer sedan då reformen blir verklighet.

Sämre service för mera pengar?

Kommundirektör Mikael Grannas tycker sig utläsa i förslaget att de kommuner som varit väldigt snåla eller har låg sjuklighetskoefficient är de som kommer att betala mer. De som satsat mycket eller har ineffektiv serviceproduktion belönas.

- Tanken är att jämställa servicenivån inom hela södra Finland, och Sibbo räknas ha en av de högsta servicenivåerna inom social- och hälsovården. Nu får vi betala tre miljoner mera för en service som antagligen blir avsevärt sämre.

Läs också: Kostnaderna för vårdreformen klarnar - så mycket betalar Svenskfinlan