Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Endast dåliga alternativ kvarstår kring automatmetron

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 05:16.
Automatmetrotåg, visualisering.
Bild: HST

Turerna kring automatmetron i Helsingfors blir bara krångligare. Snart måste ett slutgiltigt beslut fattas, men HST:s direktion vet varken ut eller in.

Sanden i timglaset håller på att rinna ut, snart måste Helsingfors stads trafikverk (HST) fatta ett slutgiltigt beslut. De följande två veckorna lär det krypa myror i huvudet på både tjänstemän och direktion. Nu måste alla uträkningar stämma.

HST ska ta ställning till hur man ska göra med automatmetron. Projektet har pågått i flera år, kostat åtskilliga miljoner euro och kantats av åtskilliga problem och förseningar, och om man fattar fel beslut nu så blir katastrofen bara värre. Alternativen är att blåsa av hela projektet, fullfölja det, eller att välja en mellanvariant med en delvis automatisering.

Allt är, om möjligt, ännu öppnare än förr

Då HST:s direktion diskuterade automatiseringen för en vecka sedan fanns det ett favoritalternativ, men så är inte längre fallet.

- Det såg ganska klart ut då, vi tänkte att en delvis nedmontering skulle vara det bästa. Men efter det har vi fått mera information och nu är det inte längre så entydigt, berättar den uppgivna direktionsmedlemmen Riina Simonen (Vänsterförbundet).

Bildtext Kommer den här visualiseringen någonsin att bli verklighet?
Bild: Karlos Corbella

Siemens, som ska leverera automatiseringen, har gett sina uppgifter och kalkyler, men direktionen litar inte på de siffrorna till hundra procent. För att få klarhet i det hela suktar Simonen nu efter ännu mera information, och hon hoppas att HST:s tjänstemän ska kunna leverera rätt siffror att ha som underlag då beslutet ska fattas.

- Det räcker inte med att vi vet vad de olika alternativen kostar, vi måste också känna till hur de påverkar omgivningen, förklarar Simonen.

Västmetron prioriteras framom automatiseringen

Hela automatiseringsprojektet pågår då det, av allt att döma, är som minst lägligt. Automatiseringen äventyrar nämligen Västmetrotrafiken, och HST:s direktionsordförande Otso Kivekäs (De gröna) understryker vikten av att Västmetroprojektet går som smort.

- Det är mycket viktigt att vi får igång Västmetron inom utsatt tid. Ingen vill ha en metrolinje där det inte går några tåg.

Otso Kivekäs cyklade till radiohuset i Böle
Bildtext HST:s direktionsordförande Otso Kivekäs.
Bild: Yle/ Cecilia Heikel

Den 18 december ska HST:s direktion fatta ett slutgiltigt beslut om automatiseringen. Kivekäs sticker inte under stol med att automatmetron är ett fruktansvärt knepigt dilemma för HST, och oavsett vad beslutet blir så kommer det att svida.

- Beslutet är helt enkelt något som bara måste tas. Även om det är knepigt, så kan vi inte titta tillbaka nu och fundera om något kunde ha gjorts annorlunda tidigare, alla beslut fattas enligt det man vet då. Nu ska vi fatta ett beslut, vi har några olika alternativ och då måste vi välja det minst dåliga, suckar Kivekäs.

Läs också:

Trafikverkets direktion gav sig själv nådatid om automatmetron
Nu är goda metroråd dyra
Västmetron kan försenas ytterligare
Katastrof om automatiseringen av metron stöter på ytterligare problem
Kostnadsökningen av västmetron ska utredas
HST: Automatiseringen av metron kan försnabbas
Västmetron kan försenas med ett halvt år