Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Nya demonstrationer mot polisvåldet i USA

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 08:04.
Demonstranter marscherar över Brooklyn Bridge i protest mot att en åtalsjury i New York beslutat att inget åtal kommer att väckas mot den polis som kvävde ihjäl den 43-årige Eric Garner sommaren 2014.
Bildtext Demonstranter marscherar över Brooklyn Bridge.
Bild: EPA/MICHAEL NAGLE

Demonstrationerna mot polisvåld i USA fortsatte på torsdag kväll. För andra kvällen i följd samlades tusentals människor i New York för att protestera mot att en vit polis som kvävde ihjäl en svart man i somras går fri från åtal. Samtidigt avslöjades ett nytt fall i Arizona.

Demonstranter som tågade över Brooklynbron i New York bar på tio kistor. Med kistorna ville de hedra tio människor som dödats av polisen i New York. Också på andra håll i staden stoppades trafiken av demonstrationer. Dessutom förekom motsvarande protester åtminstone i Denver, Detroit och Minneapolis.

De senaste demonstrationerna orsakades av att en åtalsjury i New York friade en vit polis som i somras tog stryptag på en svart man som senare dog på grund av ingripandet. Yle Nyheter skrev om fallet på onsdagen.

- I can't breathe, I can't breathe (jag kan inte andas), ropade många av demonstranterna. Det var Eric Garners sista ord innan han tappade medvetandet i polisens strypgrepp.

På torsdagen fördömde svarta medborgarrättskämpar åtalsjuryns beslut i skarpa ordalag. De presenterade samtidigt planer för en storskalig protestmarsch och ett möte för att behandla de orättvisor som de svarta amerikanerna utsätts för. Dessa evenemang kommer att arrangeras senare i december i Washington.

Systematiskt polisvåld i Cleveland

Samtidigt som demonstrationerna ägde rum så presenterade USA:s justitieminister, Eric Holder, resultaten från den utredning ministeriet gjort kring polisen i Cleveland.

Justitieminister Holder berättade att utredningen visade att polisen i Cleveland har systematiskt använt överdrivet våld. Justitieministeriet och Cleveland har nu inlett en process för att råda bot på problemet.

Polisen i Cleveland har fått utstå svidande kritik de senaste åren. Bara för ett par veckor sedan sköt en polis ihjäl en 12-årig pojke som hade en leksakspistol och för två år sedan sköt sex poliser 137 skott mot två misstänkta efter en biljakt. De två omkomna var obeväpnade och svarthyade.

Misstänkt vapen var mediciner

De som demonstrerade mot polisvåld på torsdag kväll fick extra tändvätska då det kom fram att en vit polis tidigare i veckan sköt ihjäl en obeväpnad svart man i Arizona.

I samband med en drograzzia utanför en affär i Phoenix närmade sig polisen en misstänkt svart man. Polisen trodde att mannen försökte nå sitt vapen ur sin bröstficka och sköt honom i bröstet. Det visade sig att den 34-årige mannen endast hade mediciner i sin ficka.