Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Svag rubel oroar ryssar

Från 2014
Uppdaterad 09.12.2014 10:24.
Ryssari Moskva  röker vid en informationstavla som visar valutakurserna 28.11.2014.
Bildtext Rubeln har förlorat 30 procent i värde gentemot euron på kort tid,
Bild: EPA/YURI KOCHETKOV

I Ryssland har rubeln tappat i värde rejält de senaste veckorna. Något som allt fler ryssar känner av allt mer. Inför jul- och nyårsfestligheterna råder det nu stor osäkerhet bland de ryska konsumenterna.

S:t Petersburgs största shoppingcentrum Galleriet finns i absoluta centrum. En vanlig vardagskväll är det fullt med folk på rulltrapporna upp till de fem våningarna. Här finns över 300 butiker, de flesta bjuder ut kläder, skor och väskor.

Den ryska medelklassen älskar att konsumera. Särskilt nu i december när nyåret närmar sig. Årets största fest i Ryssland som för med sig tio lediga dagar på raken. Men den senaste månadens ekonomiska nyheter hotar lägga sordin på feststämningen. Rubeln har förlorat 30 procent i värde gentemot euron på kort tid, inflationen skenar iväg och köpkraften minskar rejält.

– Jag tvingas allt oftare se över mina utgifter, jag måste vara noggrannare med priset, det gäller mat, kläder och underhållning, säger 32-årige Oleg som är i köpcentret för att titta på hemelektronik. Egentligen skulle han vilja köpa en ny bil, men banklånen är för dyra och den allmänna osäkerheten inför framtiden är för stor.

– Jag tror att priserna fortsätter att stiga, men jag hoppas att situationen stabiliserar sig efter några månader, säger Oleg.

Inflationen tvåsiffrig

Matpriserna i S:t Petersburg har det här året stigit med tio procent, lika mycket som inflationen. Prishöjningen har lett till att folk helt enkelt väljer bort vissa dyrare livsmedel. Samtidigt ökar frustrationen ute i samhället då regeringen har lovat att sanktionerna inte ska leda till prishöjningar.

Just nu är folk mycket känsliga för minsta förändring i butikernas utbud. För en vecka sedan tog bovetet slut i många butiker då konsumenter plötsligt började hamstra. Bovete är mycket populärt i Ryssland och ska alltid finnas i köket. Efter rykten om att årets skörd blir rekorddålig på grund av tidig snö panikhandlade folk och priset steg direkt mellan 50 och 80 procent.

– Jag tror att folk nu köper sina saker så snabbt som möjligt därför att man misstänker att rubeln kommer att sjunka ännu mera gentemot euron och dollarn, säger Nina, en pälsklädd dam i 20-årsåldern som letar efter handskar till en väninna. Nina har inte påverkats desto mer av den ekonomiska turbulensen. Rubelns fall har gjort ett hål i hennes plånbok, men hon har inga planer på att vara sparsam nu inför nyåret när det gäller att hitta fina presenter till familjen.

– Folk oroar sig förstås när priserna stiger och lönen stampar på stället, säger Nina. Flera av mina vänner har tvingats inhibera sina planer på att åka utomlands till nyåret. Men jag är övertygad om att det här är nåt tillfälligt och att vi mycket snart kommer upp till samma nivå som förr.

Färre reser utomlands

Den ryska medelklassen har för tradition att resa utomlands under nyårsveckan. Men den här gången stannar allt fler hemma. Euron är helt enkelt för dyr. I fjol beviljade Finland hela 1,5 miljoner visum till ryska medborgare. I år är nedgången ett faktum och antalet visum minskar med 20 procent. Antalet ryska turister som reser till Finland under nyårsveckan förväntas minska med samma 20 procent jämfört med året tidigare.

Moskva den 3 december 2014. Den ryska ekonomin förutspås hamna i recession i början av 2015
Bildtext Moskvas internationella affärscentrum
Bild: EPA/MAXIM SHIPENKOV

– Min dotter åker till Finland för att studera i början av nästa år, säger 58-åriga Irina Vasiljevna. Allt är gratis förutom maten som jag ska betala för. Och det oroar mig. För min lön är i rubel och euron blir bara dyrare.

– Men annars ser jag filosofiskt på läget, fortsätter hon. Eftersom jag inte kan påverka den ekonomiska situationen ser jag ingen orsak till varför jag skulle plåga mig själv med att ständigt följa med oljepriset och dollarkursen.

Irina Vasiljevna är ute efter ett kylskåp till sin 91-åriga mamma. Köpet är en kombinerad gåva och investering. Det gamla skåpet fungerar dåligt och eftersom priserna på importerade varor kommer att stiga rejält efter årsskiftet är det lika bra att slå till nu. Och det är många ryssar som tänker likadant som Irina Vasiljevna. Därför går också handeln för hemelektronik, vitvaror och möbler på högvarv just nu. Men efter årsskiftet är nästan alla övertygade om att det ekonomiska läget förvärras radikalt.