Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjuk kung avbokar födelsedagsfirande

Från 2014
Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande.
Bildtext Thailands 87-årige kung tvingas ställa in sitt födelsedagsframträdande.
Bild: EPA: RUNGROJ YONGRIT

Thailands kung fyller 87 år i dag, men tvingas ställa in sitt traditionella födelsedagsframträdande av hälsoskäl. Många tror att den älskade kungens tal skulle ha varit särskilt betydelsefullt i år för det politiskt turbulenta Thailand.

Tusentals thailändare hade samlats utanför sjukhuset där kung Bhumibol Adulyadej vårdas i väntan på att få se monarken. Kungen gör traditionellt ett framträdande på sin födelsedag och håller ett tv-sänt tal till nationen.

Kungens födelsedag är en nationell helgdag i Thailand. Samtidigt firas också fars dag, eftersom kungen ses som hela landets far. Många thailändare betraktar honom delvis som en gud.

På sin läkares inrådan tvingades kungen ändå i sista stund ställa in årets framträdande. Det kommer att göra festligheterna mycket dämpade.

- Jag önskar honom god hälsa och att han förblir vårt lands själ länge till, säger Nonglak Thongliam.

Landets enande faktor

Kung Bhumibol är den monark i världen som har regerat längst. Han besteg Thailands tron som 19-åring i juni år 1946. Han har genomlevt flera statskupper och sett premiärministrar och regeringar bytas ut.

I politiskt turbulenta tider har han setts som den enande faktorn som håller ihop landet. Många tror att kungens tal i år skulle ha varit extra betydelsefullt för nationen.

- I tider av politisk kris litar många thailändare på kungens vishet och hans tal skulle därför ha varit meningsfullt, säger Pavin Chachavalpongpun, docent vid universitetet i Kyoto, till AFP.

I fjol inföll födelsedagen mitt under häftiga regeringskritiska demonstrationer. Då tog demonstranterna en dags paus för att fira kungen, och demonstranterna och myndigheterna hjälptes åt att montera ner barrikaderna och sopa rent Bangkoks gator.

Politiskt turbulent år

Militären tog över makten i Thailand i maj efter flera månader av demonstrationer. Sedan dess har armén infört en rad undantagslagar och förbjudit demonstrationer.

Arméofficeren Prayut Chan-o-cha är tillförordnad premiärminister. Nya val ska preliminärt hållas år 2015, men det finns tecken på att de kommer att skjutas upp.

Kungen har tidigare ingripit när det politiska läget i landet har blivit för instabilt eller för våldsamt, bland annat på 1970- och 1990-talen. Under den pågående kuppen har den sjukliga kungen ändå hållit en låg profil.