Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Inga spår efter försvunnet stormgevär

Från 2014
Uppdaterad 05.12.2014 15:43.
Militärpoliser letar efter ett försvunnet stormgevär vid Björneborgs brigad.
Bild: Yle/Jari Pelkonen

Ett stormgevär som försvann under Björneborgs brigads militärövning har inte hittats trots en omfattande sökoperation. Geväret kan ha blivit stulet som ett beställningsarbete från en brottslig organisation säger militärjuristen Heikki Kohijoki.

Stormgeväret försvann i tisdags under en militärövning. En beväring som hade återvänt till baslägret efter övningen lämnade sitt gevär obevakat en stund. Då han återvände hade geväret försvunnit.

Det är ganska dunkla omständigheter kring försvinnandet. Det är möjligt att en brottslig organisation har ordnat försvinnandet för att komma över ett vapen.

Under veckan har mellan 50 och 100 man varit engagerade i sökandet efter geväret. Det handlar bland annat om militärpoliser som är utbildade för sådana uppdrag. Geväret är ändå fortfarande som bortblåst, och på torsdagen avbröts sökandet.

Enligt överste Petri Kosonen, som har lett sökandet efter geväret, har det försvunnit dyrbart utbildningsmaterial vid brigaden också tidigare under året. Det är ändå oklart om fallen har samband med varandra.

Brottslig organisation bakom?

Försvarsmakten har nu tagit över fallet. Undersökningsledaren, militärjurist Heikki Kohijoki, säger att det finns en överhängande risk att det är frågan om ett brott, eftersom vapnet inte har kommit till rätta. Han säger att det till och med kan vara frågan om ett beställt jobb.

- Det är ganska dunkla omständigheter kring försvinnandet. Det är möjligt att en brottslig organisation har ordnat försvinnandet för att komma över ett vapen, säger Kohijoki.

Hittills har försvarsmaktens rättsavdelning förhört beväringen som tappade bort vapnet och en del av de övriga som deltog i övningen. Försvaret försöker reda ut om någon har sett någonting misstänkt. Hundratals beväringar deltog i övningen, så alla kan omöjligt höras.

Den beväring som tappade bort vapnet är misstänkt för tjänstebrott. Enligt Kohijoki måste man få en helhetsbild av fallet innan man besluter om beväringen åtalas.

Beväringarna ersätter försvunnet materiel

Stormgevär
Bildtext Vid brigaderna är stormgevären inlåsta
Bild: YLE / Tove Virta

Beväringarna är ersättningsskyldiga om de tappar bort försvarsmaktens utrustning, vare sig det handlar om ett stormgevär eller en sked-gaffel-kombination. Det finns en lista på vad föremålen kostar, och i stormgevärets fall handlar det om tusentals euro, berättar Försvarsmaktens informatör Henrik Gahmberg.

Om ett stormgevär försvinner blir det dessutom en brottsutredning. Enligt Gahmberg är böter det mest sannolika straffet.

Henrik Gahmberg säger att försvaret ser allvarligt på fall där vapen försvinner.

- När vapen försvinner så letar man efter det tills det hittas.

Det händer att beväringar lämnar sitt vapen lutandes mot ett träd ute i terrängen, och då man byter position blir vapnet kvar. I sådana fall hittas vapnet oftast snabbt.

Nu och då händer det ändå att vapen försvinner helt och hållet, och då blir det utredning, säger Henrik Gahmberg.

- Det motsvaras ungefär av en polisutredning. Vapnet kanske kan hittas någon gång. I samband med utredningar av något brott hittar man ibland olagliga vapen.

Diskussion om artikeln