Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Är julen konsumtionsfest nummer ett?

Från 2014
julbord
Bild: iStock/DNY59

Böcker och smycken ligger högst upp på listan över produkter som har bra åtgång i juletider. Försäljningen av dem fördubblas tack vare julhandeln, enligt förbundet för Finsk Handel. Hushållsapparater och leksaker ligger på en god andra plats och försäljningen av dem ökar med cirka 60 procent inför julen.

Enligt en undersökning som Finsk Handel gjorde bland finländska konsumenter i oktober, trodde en knapp tredje del att de skulle göra julinköp på webben. Förhandsspekulationer tyder på att hela julförsäljningen i år kommer att minska med en och en halv procent jämfört med i fjol. Redan i fjol var ett dåligt år för julhandeln, då den minskade med 1,7 procent, jämfört med året innan.

Den riktiga julsäsongen i butikerna börjar efter att finländarna fått sina skatteåterbäringar och efter självständighetsdagen, även om folk redan före det har börjat samla information om gåvorna.

Finsk Handel uppger att enligt Googles interna data, är det främst mode och kosmetik som folk söker information om i oktober och november, för att övergå till böcker i november och december och sedan lägga fokus på leksaker i december.

Källa: www.kauppa.fi

Svara på frågan här under och skriv gärna en förklaring eller åsikt i kommentarsfältet. Programmet Radiohuset fokuserar på julhandel med start måndagen den 8 december kl 14.03 i Radio Vega.

Omröstningen är inte längre tillgänglig.